Сигнали при нужда от нов акумулатор

Авто-мото

Автомобилният акумулатор е устройство, което може да работи дълго време, със среден живот от няколко години за автомобили с топлинни двигатели, достигащ почти двойно повече за хибридни и електрически. Във всеки случай често, когато колата не запали, вината е в изтощения акумулатор, доста приятна ситуация, особено ако се случи в неподходящ момент, например създавайки трудности на работа или престой на изолирано място.

Поради тази причина е важно винаги да извършвате правилна поддръжка на батерията, като следвате инструкциите на производителя относно подмяната, като спазвате времето за броя цикли на зареждане и изискваното минимално ниво на ефективност. Ето как да забележите изтощен автомобилен акумулатор и какво да направите в тези моменти, за да разрешите бързо и минимизирате неудобството.

Изтощена батерия на автомобила: симптоми

Ако колата не запали, акумулаторът несъмнено е първият заподозрян, всъщност в повечето случаи именно този компонент е отговорен за прекъсването на запалването на автомобила. Симптомите, които могат да предупреждават за ниско ниво на заряд, са много, въпреки че не винаги е лесно да се разбере, че батерията се разрежда, но има някои признаци, които могат да предупреждават и показват необходимостта от точна проверка.

Най-честият случай е автомобилът да не пали, особено когато акумулаторът има вече няколко години употреба или ако забележите известно затруднение при стартиране на автомобила. Същото се случва при наличие на шум, подобен на щракащ звук при стартиране, звук, който се появява при завъртане на ключа и може да показва, че акумулаторът на автомобила е изтощен.

Очевидно също така е важно винаги да проверявате предупредителните светлини на автомобила, всъщност, ако жълтата светлина на акумулатора остане активна след включване на автомобила, може да има сериозен проблем, като повреда в алтернатора или стартера. Не е за подценяване и ниската интензивност или неизправност на някои електрически системи, включително слаби фарове или лошо осветление на таблото или бордовите уреди.

Симптом за изтощена батерия може да бъде и внезапното включване на предупредителните светлини, с необичайно активиране на някои светлини в арматурното табло, без всъщност да има реална повреда, както се съобщава от бордовата система. И накрая, важно е да вземете предвид конкретни шумове, идващи от ауспуха, например пукане и сътресения, или неизправности на някои устройства, като нулиране на часовника на таблото.

Причините за изтощен автомобилен акумулатор

Както видяхме, има много улики, които могат да предупредят за неправилно функциониране на батерията, симптоми, които не трябва да се свеждат до минимум, за да се избегне оставянето ви пеша в най-неподходящия момент. Що се отнася до причините, те могат да бъдат различни, като се започне от изчерпването на капацитета на устройството, с пристигането на времето за смяна на батерията с нов модел.

Очевидно може да е и различен проблем, например поради електрически дефект, като изтичане на ток, износване на кабел или повреда на стартер. Освен това причината за изтощения акумулатор на автомобила може да бъде пропуск, като например оставяне на фаровете включени през нощта или бездействие на автомобила за дълъг период от няколко седмици.

В някои случаи животът на батерията може да спадне драстично, намалявайки значително полезния ѝ живот, което налага смяна преди обичайните 4-6 години, например при пътуване на кратки разстояния и спорадично или при шофиране в тежки условия на околната среда. Аспектите, които влияят на работата на батерията, всъщност са многобройни, като големия брой цикли на зареждане, външни температури, поддръжка и прекомерна употреба.

Мощната SEO директория за статии