Какви стартови неща ни трябват за новороденото

Дом и семейство

Какви принадлежности ще бъдат полезни за новороденото през първите месеци? “Как да не се объркате в изобилието от стоки по рафтовете на магазините?” е един от най-често задаваните въпроси от бъдещите майки.

Когато една жена е в последните месеци на бременността, тя иска да купи всичко в магазините, но за голямо улеснение експертите от онлайн магазин Рая Тойс са направили списък за новороденото. Той ще ви бъде от помощ и ще предотврати ненужните покупки.

Неща за детската стая

С тях ще обзаведете пространството за бебето. Това са:

 • Детско креватче – то е задължително от списъка, за да има къде да спи новороденото. Различните модели предлагат функции като люлка за по-лесно приспиване, сваляща се решетка, на няколко нива и т.н.;
 • Матрак – препоръчително е да изберете плътни модели с естествени пълнители – бамбук, кокос. Не се препоръчват моделите с мемори пяна, докато детето е новородено и развива своя гръбначен стълб;
 • Спално бельо – запасете се с поне три комплекта, тъй като ще ги сменяте най-често, както и с поне две по-дебели одеяла;
 • Скрин – отсега нататък в къщата ви ще има много дрехи, памперси, спално бельо и други неща, чийто брой непрекъснато ще се увеличава. Следователно отделен скрин ще бъде необходима покупка и задължителна част от списъка.

С тези неща обзавеждането на стаята е готово.

Какви дрехи за новородено ви трябват

В списъка присъстват:

 1. Пелени 

Те са много необходими дори ако не планирате да повивате детето. Могат да се използват като кърпи, чаршафи, да поставите детето върху тях. Има зимни и летни варианти.

 1. Дрехи

Не купувайте много от първите неща в най-малкия размер, децата растат бързо. Съобразете с това, че много роднини и приятели също ще подарят на бебето. Добре е да имате поне по 3 бр. от вид – бодита с късо ръкавче, с дълго ръкавче, ромпъри, ританки или клинчета и др. Не забравяйте за чорапки и ръкавички (те са с цел да не си драска личицето с ноктите, които не могат да се отрежат веднага след раждането).

 1. Памперси

Не се запасявайте с големи опаковки. Новороденото може да има раздразнение от определена марка пелени, да не е правилният размер за него, на вас да не са ви удобни за слагане или да не ви харесат, ако пропускат. 

Има още неща в тази категория, но тези са основните.

Къпане и хигиена

Къпането е любимият момент на много бебета, както и на родителите им. Затова ще са ви необходими:

 • Вана – тя значително ще улесни къпането на детето и с нея ще бъде много по-хигиенично. Различните модели са със стойка, с отделения за шампоана и др.;
 • Кърпа за баня – трябва да е мека, изработена от естествени материали. В първите месеци е подходяща квадратна с място за поставяне на главичката;
 • Сапун, шампоан, хидратиращ крем – изберете хипоалергенни продукти, медицинска козметика или с естествени съставки, които няма да предизвикат раздразнение и зачервяване на кожата. Препоръчително е използването на олио, когато правите масаж на бебето преди сън;
 • Мокри кърпички – някои модели могат да бъдат дразнещи, така че старайте да ги ползвате само ако сте навън и трябва да смените пелената. 

Готови сте с хигиенните принадлежности за вашето бебе.

Хранене

Много важна част от списъка, без която не можете, са бибероните и шишетата, стерилизаторите и другите аксесоари за изкуствено хранене.

Те трябва да са изработени от качествени и безопасни материали, за да не вредят на здравето на детето.

Много от моделите са разработени с антиколик система, благоприятстваща на стомахчето. 

Транспортни средства

Също задължителен елемент от вашия списък. Това са детска количка и стол за кола.

Можете да разгледате модели 2-в-1 и 3-в-1, които ще ви улеснят в много отношения. Това е цяла философия, на която трябва да обърнете специално внимание. Задължително пробвайте, за да се убедите, че ще ви комфортно да бутате детето след това.

Елементите, включени в този списък с необходими неща, ще бъдат достатъчни, когато се появи вашето бебе. Всички други аксесоари и нужни покупки за бебето могат да бъдат намерени бързо при необходимост. С течение на времето майката започва да разбира от какво и в какви количества ще се нуждаят тя и нейното бебе и покупките ще станат по-рационални.

Мощната SEO директория за статии