Ефективни методи за отпушване на канали в домашни условия

Дом и семейство

Запушени канали? Не се тревожете, решете проблема сами!


Често, при проблем се налага да се предприемат методи за отпушване на канали, при това в домашни условия. Този тип проблеми са често срещан проблем в домакинствата, който може да причини неудобство, неприятна миризма и дори здравословни рискове. Не е нужно да се паникьосвате и да търсите водопроводчик – с няколко прости метода можете да се справите сами!

Първи стъпки:

 1. Определете източника на запушването: За да изберете най-подходящия метод, е важно да знаете къде е запушването. Най-често срещаните места са мивката, ваната, тоалетната или сифона.
 2. Премахнете видимите отпадъци: Използвайте ръкавици, за да премахнете евентуални косми, парчета храна или други отпадъци, които биха могли да запушват канала.

Ефективни методи за отпушване на канали:

 • Вряща вода: Залейте запушения канал с обилно количество вряща вода (внимавайте за стъклени или пластмасови тръби!). Врящата вода може да разтвори мазнини и други органични вещества, причиняващи запушването.
 • Сода за хляб и оцет: Смесете 1/2 чаша сода за хляб с 1/2 чаша оцет. Изсипете сместа в канала и оставете да действа 15-20 минути. След това изплакнете обилно с вода. Химическата реакция между содата и оцета може да разтвори запушването.
 • Бутало: Използвайте бутало, за да създадете вакуум, който да изтласка запушването. За по-добър ефект, напълнете ваната или мивката с вода, така че да покрие гумата на буталото.
 • Спирала за почистване на канали: За по-упорити запушвания може да се използва спирала за почистване на канали. Внимателно вкарайте спиралата в канала и я завъртете, докато не срещнете съпротива. След това изтеглете спиралата заедно с мръсотията.

Превантивни мерки:

 • Редовно почиствайте каналите: Използвайте ензимни почистващи препарати веднъж седмично, за да разградите органичните вещества и да предотвратите образуването на запушвания.
 • Не изхвърляйте отпадъци в канализацията: Избягвайте да изхвърляте мазнини, хранителни отпадъци, мокри кърпички или други неразградими материали в канализацията.
 • Инсталирайте решетки за канали: Решетките за канали ще улавят косата и други дребни отпадъци, преди да попаднат в тръбите.

Важно:

 • Внимавайте при работа с химически препарати: Спазвайте инструкциите на производителя и носете ръкавици и защитни очила.
 • Не използвайте тел или други остри предмети за почистване на каналите: Те могат да повредят тръбите.
 • Ако не можете да се справите сами: Ако запушването е твърде сериозно или не можете да го отстраните с домашни методи, не се колебайте да се обърнете към професионален водопроводчик.

С тези прости съвети и методи можете да се справите с досадните запушени канали в домашни условия, без да се налага да търсите помощ от водопроводчик. Не забравяйте да предприемате превантивни мерки, за да избегнете повторната поява на проблема.

Мощната SEO директория за статии