Предварително довършване на апартамент: характеристики, списък на работите, съвети

Дом и семейство

Преди да закупите апартамент в София, е много важно да разберете какво е нивото на обработка на стените, пода, тавана, наличието на комуникационни кабели, тъй като това до голяма степен определя размера на предстоящите ремонти. Предлагат се три варианта за завършване на апартамента при покупката: груб, предзавършен и завършен. Въпреки това, за да определите правилно какво ви трябва, трябва да разберете какво се крие под тези условия. В тази статия ще разкажем за това какво е предварително довършване на апартамент.

Какво означава предварително завършване на апартамент?

Много хора, когато купуват жилище в нова сграда, чуват за предварително завършване на апартамент, но не знаят какво се крие под това понятие и колко строителни материали и пари са необходими за този вид работа. И така, какво включва предварителното завършване на апартамент в нова сграда?

Предварителното завършване на нов апартамент включва изпълнението на повечето ремонтни дейности, с изключение на окончателната облицовка. В такава помещения можете да влезете и да се настаните. Основното предимство на придобиването на апартамент с предварително завършено покритие е, че самите собственици могат да обмислят и създадат оригинален интериор по свой вкус, като завършат ремонта сами. Важно е също така, че апартаментите с предварително завършено покритие са по-евтини от тези, които вече са напълно готови за живеене, а спестените по този начин пари могат да бъдат изразходвани за строителни материали и заплати на работниците.

Плюсове и минуси на предварително довършване на апартамент в нова сграда

Нека сравним предварителните и окончателните довършителни работи на апартамента, като обърнем внимание на всички предимства и недостатъци. И така, положителните точки включват следното:

 • Ако довършителната облицовка се извършва от разработчици, тогава тя предполага стандартен дизайн на помещенията, който е идентичен в цялата къща. Предварителните довършителни работи в нов апартамент позволяват на собствениците сами да обмислят интериорния дизайн и да реализират идеите си, което ще придаде на жилището оригинален и дори уникален вид.
dva.jpg
 • В случай на закупуване на апартамент с фино покритие, собствениците са изправени пред необходимостта от допълнителна инвестиция (до 20%). В същото време цената на апартамент с предварително завършено покритие е много по-ниска.
 • В новите апартаменти, през първите няколко години след покупката, такова явление като свиване е неизбежно, поради което си струва да завършите с евтини материали за този период от време.
 • Има случаи на несправедливо изпълнение на задълженията от разработчиците. По отношение на довършителните работи това често се изразява в замяната на скъпи материали с евтини и по-нискокачествени аналози (вместо специална смес от мазилки и замазки, например, се използват конвенционални пясъчни и циментови разтвори). Когато приемате апартамент с фино покритие, е доста трудно да забележите такава измама.

Недостатъците на предварителното довършване на апартамент, като правило, са свързани със забавяне на доставката по вина на предприемача или във връзка с възникването на някаква извънредна ситуация. Най-често собствениците се сблъскват с редица трудности, описани по-долу.

 • Забавен завършек на апартамента. Изпълнението на грубите и предварителни работи може да отнеме до четири месеца, което е от голямо значение за тези, които са закупили жилище с ипотека.
 • Замяна от разработчика на висококачествени материали с евтини аналози, което е изпълнено с появата на пукнатини, проливане на мазилка и други проблеми.
 • Типизиран проект. При монолитно-рамкова конструкция вътрешните прегради не са планирани и собственикът на апартамента може да ги подреди по желание. Ако апартаментът е закупен на етапа на предварително довършване, тогава преградите от гипсокартон ще бъдат поставени еднакво във всички апартаменти.
 • Необходим е още един ремонт. Не всеки може да чака няколко години, преди да се нанесе в апартамент. Поради това по-голямата част от собствениците са принудени да извършват фини довършителни работи в спешен ред със силите на наети работници. Този подход е изпълнен с факта, че след няколко години по стените могат да се появят пукнатини, плочките или тапетите ще започнат да падат поради влагата на стените.
 • Липса на водопровод. Жителите ще трябва напълно да поемат довършването на банята. Тъй като първоначално апартаментът няма дори тоалетна чиния, ще трябва да изчакате малко.
 • Нарушаване на стандартите за качество. Някои предприемачи пренебрегват задълженията си и позволяват доставката на жилища с очевидни нарушения: например неравни стени, кухини в мазилката, различни нива на тавана и пода и т.н.

Предварително завършване на апартамента: какво е включено

Предварително довършване на апартамент в нова сграда – какво е в общи линии, разбрахме го. Сега е важно да разберете какво точно включва този вид ремонт.

За да се избегнат изкривявания и за най-добра адхезия на подовата настилка към повърхността, е необходимо да се направи бетонна подова замазка. Тази операция е предвидена като част от грубото покритие на апартамента и трябва да се извърши в съответствие с изискванията. След втвърдяване бетонът трябва да остане непокътнат и да има равна повърхност.

Всички повърхности в апартамента (стени, под, таван) трябва да бъдат подготвени от разработчика за последния етап на довършване.

Таванът е с мазилка, трябва да се подготви за поставяне на опънат таван или гипсокартон. Стените трябва да бъдат грундирани, измазани, шпакловани и шлайфани за перфектно подравняване. Тези операции са необходими, за да се подготвят повърхностите за окончателното облицоване: боядисване или тапетиране. При завършване на такова покритие се допуска грешка до 0,2 см, никъде не трябва да има пукнатини, разслояване на покрития, разлики във височината, изкривявания и други подобни.

Отоплителната система трябва да бъде монтирана на скоби в строго съответствие с разпоредбите на същото ниво от пода. Също така си струва да се обърне внимание на наличието на Обезвъздушител, който е необходим за освобождаване на въздух от радиаторите. Към днешна дата прозорците се инсталират в нови домове и разработчиците трябва да коригират позицията на рамката, мекотата на завъртане на дръжката и т.н.

Апартаментите се издават с изградени водопроводна и канализационна мрежа, но без ВиК оборудване. На изходите на мрежите има тапи. Системата е тествана за възможни течове. Идентифицираните дефекти се отстраняват, сферичните кранове се затварят.

Монтажът на електрическо окабеляване изисква отделно споразумение, тъй като може да не включва монтаж на контакти и осветителни тела. Въпреки това в целия апартамент е монтирано разклонено електрическо окабеляване.

Като цяло списъкът с предстоящите работи е следният:

 1. Създава се план за предстоящото завършване. Закупени са строителни материали, врати, прозорци, кабели и тръби за инсталации.
 2. Монтират се прозорци с первази, шевовете се маскират с монтажна пяна.
 3. Монтирани са гипсокартонени прегради с изолация.
 4. Електрическото окабеляване на апартамента е свързано към таблото.
 1. До банята и кухнята са изведени водопроводни комуникации, монтирани са тапи, които не позволяват навлизането на неприятни миризми в апартамента.
 2. Извършени са груби довършителни работи на апартамента: мазилка, шпакловка, замазка.
 3. Монтирани са междинни врати, елиминирани са пропуски.
 4. Монтира се отоплителна система.

Как да приемете апартамент с предварителен завършек от предприемача

При приемане на апартамент с довършителни работи е важно да знаете на какво трябва да обърнете специално внимание и какво трябва да се направи на този етап.

 • Подова замазка.

По правило за изравняване на подовата настилка се използва бетонна замазка, върху която впоследствие се полага подовата настилка. Важно е замазката да има холистичен (без пукнатини), равномерен вид. Малки разлики са приемливи в съответствие с установените стандарти. Фугите на пода и стените трябва да бъдат залепени със звукоизолираща лента.

 • Монтаж на прозорци.

Когато проверявате монтажа на прозорците, уверете се, че няма празнини между рамката и стената и че всички дръжки и крепежни елементи работят както трябва. Също така проверете самите стъклопакети: те не трябва да имат пукнатини или драскотини. Прозоречните первази в апартамента са монтирани на едно ниво. Важно е те да не пречат на циркулацията на топъл въздух, идващ от радиаторите.

 • ВиК инсталация.

Предварителното завършване на апартамента се характеризира с инсталиране на водопровод и канализация, както и тапи, но без инсталиране на ВиК оборудване. Комуникациите трябва да бъдат оборудвани с всички необходими кранове и също така да са на етап пълна готовност за работа след инсталирането на водопроводно оборудване.

 • Електрически инсталации.

Окабеляването е разпределено в целия апартамент според съществуващия проект, но може да не включва инсталиране на контакти и ключове. Независимо от това, окабеляването трябва да се извърши задължително в отделни стаи на апартамента. В крайна сметка собственикът решава дали да запази или премести елементите на мрежата.

 • Довършителни работи на тавана.

Таванът трябва да е равен, измазан, фугите на плочите са запечатани, така че да не се виждат. Като цяло таванът е завършен по такъв начин, че повърхността да има завършен вид, който не изисква допълнителна работа. Дори ако собственикът на апартамента не инсталира опънат таван или гипсокартон, външният вид на тавана все още няма да развали интериора. И, разбира се, остава възможността за инсталиране на окачена конструкция в бъдеще.

 • Подравняване на стени.

При предварителни довършителни работи на апартамент в нова сграда, стените в помещенията трябва да преминат през процеса на мазилка и шпакловка. Важно е преградите да имат равна повърхност без изкривявания и неравности. Максимално допустимата грешка е 0,2 см. По време на издаване на апартамент с предварително завършено покритие по стените не трябва да се виждат следи от инструменти, пукнатини, разслоения и други неща.

 • Отоплителна система.

Монтажът на отоплителната система трябва да се извърши в пълно съответствие с разпоредбите. По този начин компонентите на топлопреносната мрежа трябва да бъдат напълно поставени на предвиденото за тях място. Инсталирането на устройства навсякъде се извършва на строго определена височина спрямо пода. Радиаторите са монтирани на скоби. Освен всичко друго, радиаторите трябва да бъдат оборудвани с кранове Обезвъздушители, предназначени да премахнат въздуха.

Отделно, струва си да се спрем на това, което е позволено и какво е забранено по време на предварителното довършване на апартаментите.

Често собствениците решават да преустроят придобитите квадратни метри (например комбиниране на трапезария и хол). В някои случаи, с искане за премахване на смущаващи дялове на етапа на предварително довършване, собствениците се обръщат към разработчика. Последният обаче трябва да откаже, тъй като извършва работата по одобрения типов проект. Неточностите в изпълнението на този проект могат да доведат до факта, че държавната комисия ще откаже да приеме апартамента.

Така собствениците ще трябва сами да извършат събарянето на стените, но само след съгласуване с техническата инспекция. Това е неприятна процедура, която може да бъде напълно избегната, по-добре е веднага да изберете проекта, който е подходящ за вас, тъй като днес има огромно разнообразие от тях, включително оформлението в европейски стил.

В случай, че имате някакви оплаквания относно качеството на предварителното довършване на апартамента (например забележите пукнатина или чип), тогава имате право да не приемете жилище и да подадете акт на предприемача за отстраняване откритите дефекти. Всички задължения на разработчика са фиксирани, (споразумение за участие), според което се дава 5-годишна гаранция за всички видове работа.

 За да се уверите в качеството на подовата замазка, трябва да се въоръжите с нивел на сграда и обикновен чук (това ще ви помогне да идентифицирате празнините в пода). Стените трябва да се проверят за течове и пукнатини. Завършващият слой на тавана не трябва да се рони. Проверете за инсталирането на контакти и ключове и след това разберете дали всички са инсталирани или има проводници за свързването им при последващото окончателно довършване. Освен това приемането на апартамент с предварително завършено покритие се извършва по същия начин като приемането на жилище без довършителни работи.

Направи си сам предварително довършване на апартамент: откъде да започнем и какво да имаме предвид

Ремонтът на апартамент в нова сграда трябва да се извършва последователно. Първо трябва да свършите цялата мръсна работа, след което си струва да преминете към операции, включващи по-малко строителни отпадъци. Ако объркате тези етапи, тогава ремонтът ще се забави за дълго време и ще се генерира многократно повече боклук.

И така, правилният ред на работа за предварително довършване в нов апартамент е следният:

 1. Придобиване на висококачествена метална входна врата. Сред основните му показатели са висока якост и надеждност. За да издигнете тези качества, можете да инсталирате кодова брава.
 2. Изготвяне на подробен план на предстоящата работа в писмен вид. В този план трябва да бъде разписан и крайният резултат – как ще изглеждат стаите след приключване на ремонта. Въз основа на определения бюджет трябва да решите дали ще наемете професионален дизайнер, който ще ви помогне да създадете оригинален интериор, като сте обмислили всичко до най-малкия детайл. Ако решите да поканите специалист, инструктирайте го да състави план за ремонт.
 3. Монтаж на прегради. Ако вашият апартамент няма необходимите прегради, можете да ги направите от гипсокартон и да ги изолирате (каменна или минерална вата са подходящи за това).
 1. Монтаж на ел. инсталация. В този случай се предполага разпределяне на кабела в помещенията на апартамента и свързването му към електрическото табло.
 2. Монтаж на пластмасови тръби. Комуникациите са монтирани така, че да няма проблеми с последващото свързване на ВиК. След като инсталирате вана, мивки, тоалетна, трябва да се свържете към канализацията.
 3. Монтаж на тапи за предотвратяване на проникването на неприятни миризми от канализацията в апартамента.
 4. ВиК връзка. Тази операция се извършва на няколко етапа: първо, студената вода се свързва към кухнята и банята и едва след това се подава топла вода към същите стаи.
 5. Завършване на стени и тавани Предварителната обработка на стените се състои в нанасяне на специална строителна мазилка, която е необходима за последващо лепене на тапети. Таваните са измазани.

Когато работите с гипс, е важно да запомните, че той има срок на годност и си струва да се уверите, че не е изтекъл. Препоръчваме да закупите домашна мазилка – качеството е на ниво, но цените за нея са много по-ниски. Моля, имайте предвид, че грубата мазилка се използва за грубо довършване, но финозърнеста мазилка се използва за предварителна обработка.

За да може мазилката да лежи на равномерен слой, трябва да инсталирате майки със самонарезни винтове като насоки за нивото. Изравняването се извършва със специални смеси или едра замазка. За да се избегнат усложнения след свиване на сградата, е необходимо да се даде на мазилката максимална пластичност. За целта се използва армираща шпакловъчна мрежа с клетки 2 х 2 см. Поставя се върху грундирана стена, отгоре се нанася мазилка и се оставя да изсъхне.

Такива манипулации могат да отнеме до седем дни. Едва след като са завършени, можете да преминете към следващия етап на ремонта. Днес гипсовата мазилка с високо ниво на еластичност е особено търсена. Освен всичко друго, тя е безопасна за здравето.

Ако стените са изградени от тухли, тогава редът на работа ще бъде следният: покриване на повърхността с грунд, поставяне на майки, нанасяне на мазилка и изсушаване, втори слой грунд, шпакловка с армировъчна мрежа, сушене на материала, повторно нанасяне на шпакловка и изсушаване, крайният слой шпакловка, като материала този път трябва да е фино шлайфане.

 1. Топлоизолация. На пода се полага изолационен материал, след което можете да продължите към замазката.
 2. Подова замазка. За тази операция се използват циментово-пясъчни смеси. За да се даде здравина на замазката, пясъкът и циментът се смесват в равни пропорции.
 3. Монтаж на врати. Навсякъде, където е планирано, се монтират врати, след което се монтират склонове, които трябва да скрият възможни дефекти (прорези, неравности и др.).
 4. Монтаж на лири и радиатори.
 5. Монтаж на контакти и ключове.
 1. Откриване и отстраняване на несъвършенства, оптимизиране на дизайна.

За извършване на всички горепосочени работи можете да привлечете строителен екип. Строителите, които се специализират в довършителните работи, ще могат правилно да оценят обема на работата, да определят необходимите материали с добро качество, да съставят оценка и да завършат ремонта.

След завършване на довършителните работи апартаментът ще се нуждае от почистване, състоящо се в отстраняване на строителни отпадъци, цялостно измиване на пода и прозорците от остатъците от строителни смеси и прах. Доста е трудно да направите тази работа качествено сами, така че има смисъл да се свържете с фирми, които предоставят услуги за почистване.

Как да изберем фирма за довършителни работи на апартамент

По правило ремонтът на апартамент с предварително завършено покритие е дълъг и трудоемък процес, който изисква контакт с професионалисти в различни области (тоест електротехници, водопроводчици, довършители и други). Намирането на добри майстори не е лесна задача. Също така трябва да се обърне специално внимание на координацията и контрола на тяхната работа. Въз основа на тези съображения добър изход е да се свържете със специализирана организация, която напълно ще поеме всички отговорности, свързани с декорирането на вашия дом.

edin.jpg

Предимства да се свържете със специализирана фирма за ремонт

 1. Работата ще бъде извършена на високо ниво при пълно спазване на технологичните и нормативни изисквания.
 2. Професионалистите ще ви препоръчат най-подходящите материали за ремонт, които можете да закупите от списъка без много усилия.
 3. Правилно организираният работен процес, фокусът върху резултатите гарантират завършване на работата в уговореното време.
 4. Обхватът на работата е обсъден подробно и фиксиран в договора, което елиминира необходимостта от представяне на всеки специалист поотделно.
 5. Отговорност за качеството на работата носи фирмата, която гарантира желания резултат, а именно: красиво и удобно жилище. При установени дефекти, отстраняването им е за сметка на изпълнителя.

Как и къде е най-добре да търсите фирма за ремонт

Най-добрите начини да намерите добър изпълнител са:

 • Положителна обратна връзка от вашето семейство и приятели.

Знаейки, че някой от вашето обкръжение се занимава или наскоро е завършил ремонт, попитайте с кого се е свързал, колко добре е свършил работата изпълнителят, колко бързо са преодолени възникналите трудности. Можете да поискате посещение, за да оцените независимо резултата. Ако сте доволни от качеството на декорацията на дома на вашите познати и те не изразяват никакви оплаквания от работещите специалисти, трябва смело да отидете в тази компания и да се съгласите за извършването на ремонтни дейности.

 • Потърсете в интернет.

Днес голям брой сайтове са посветени на ремонта и предоставянето на услуги в тази област. Струва си да разгледате внимателно всички намерени оферти, да анализирате отзивите на клиентите, да посетите няколко тематични форума и да се свържете директно с представители на компании, чиято работа ви е впечатлила. Също така разгледайте наличните в мрежата обяви за предоставяне на услуги за ремонт и декорация на жилища, те могат да бъдат намерени на платформи като Topmaistor.com или Stroitelstvo.eu. Имайте предвид обаче, че в по-голямата си част теснопрофилните специалисти търсят клиенти там.

 • Свържете се със строителя.

Това е доста често срещана практика. Предимството му е, че разработчикът, като правило, работи с висококвалифицирани специалисти, всеки от които е подходящ за вашите цели.

 • Посещение на специализирани изложби.

В допълнение към наемането на специалисти, можете да научите много полезни неща на такова събитие. За съжаление подобни изложби се провеждат рядко и не винаги в удобно за вас време.

 • Свържете се със съседите си.

Собствениците на апартаменти в нови сгради могат да потърсят съвет от своите съседи, за които този въпрос е не по-малко важен или е успешно решен съвсем наскоро.

Мощната SEO директория за статии