История на коктейлната рокля

Fashion

Малката черна кокетна рокля, онази наричана още коктейлна, която придава блясък на всяка дама, която я откроява, която я превръща в запомнящ се персонаж. Някои я свързват с нежната и незабравима Одри Хепбърн. За други тя е рожба на неповторимата Коко Шанел. Каква е всъщност историята на коктейлната рокля?

Какво е коктейлна рокля?

Коктейлна се нарича рокля, която е подходяща за полу- официални поводи, или иначе казано- за по- неформални такива. Тя няма строго официален вид, а по- разчупен, леко неглиже. Техните кройки и модели предполагат по- голяма свобода за комбиниране с различни аксесоари и те могат да се носят с по- дръзки съчетания от цветове и материи.

Началото на коктейлната рокля

Първите коктейлни рокли се създават през 20те години на 20в. във Франция. Светът започва да се отваря, френската мода започва да се налага в САЩ. Сред основните клиенти извън Европа на френските моделиери, са търговски центрове в Щатите. За да успеят да отговорят на търсенето и на нуждите на американските потребители, френските дизайнери трябва да създадат нещо по- практично, което да съчетава в себе си динамиката на американските жените и кокетността на френските. И тъй като коктейлните партита се зараждат и става популярни именно в Америка, французите решават да щурмуват американския моден пазар именно с дамски рокли, подходящи за коктейли. Френската нотка е внесена с коприна и други ефирни материи, набори, плисета, дантели. Французите успяват много деликатно да вплетат елегантността на френската мода във функционалността на американската. Така дългите, тежки, официални, шармантни рокли на французойките, се превръщат в ефирни, кокетни, коктейлни, но също толкова шармантни коктейлни рокли на американките.

Коктейлната рокля- продължението

След Голямата депресия, коктейлните рокли започват да губят от блясъка си. Времената са трудни, коктейлите вече не са такива, каквито са били преди това. Все повече започват да се налагат малките частни коктейли. Когато мащабът на един коктейл е по- малък, то и блясъкът се очаква да е по- малко. Коктейлните рокли започват да се създават в по- изчистени форми, по- опростени дизайни. До момента, в който идват двете световни войни, а след тях светът едва се съвзема. Но, Диор решава, че коктейлната рокля не може да загуби блясъка си. Не трябва да губи блясъка си. И възражда коктейлните рокли, с по- богата кройка, дипли, висока талия, придаващи романтична нотка на жената. Въпреки смутните години след войните, богатата кройка се компенсира от по- евтини и по- достъпни платове. Светът вече се е отърсил от тежките десетилетия. Французите започват да пътуват, а жените им неминуемо стават център на внимание навсякъде, където стъпи кракът им. В този момент, когато погледите са приковани към французойките, тяхната грация и стил, възраждането на коктейлните рокли е факт. Но не в американския практичен стил, а в онзи бляскав, запомнящ се френски стил, който кара хората да възкликват oh là là!

Днес, коктейлната рокля е нещо ако не обикновено, то съвсем достъпно, което сме свикнали да виждаме навсякъде и по всяко време. В малко кафене на някоя тиха улица, в семеен ресторант, на детски рожден ден- винаги може да се появи дама облечена в коктейлна рокля. Но, трябва да се помни, че е имало цели десетилетия, когато коктейлната рокля наистина е била oh là là!

Мощната SEO директория за статии