6 начина да спестите пари

Business

Нито ситуацията у нас, нито в международен план е спокойна и стабилна, така че си струва да се опитаме да имаме финансова сигурност. Много българи на практика нямат спестявания, което е жалко, защото те дават усещане за сигурност и възможност за реакция при непредвидени обстоятелства. Какво да правите, за да успявате да спестявате повече пари? Предлагаме ви 6 начина да оптимизирате бюджета и разходите си.

1. Поставете си цел

Първият много важен аспект на спестяването е поставянето на определена цел. Много по-лесно е да се откажем от някои удоволствия, ако знаем, че ще бъдем възнаградени. Ако нямаме цел, тогава отказът от вкусен бургер за обяд или вечеря може да изглежда безсмислен. Но когато се замислим, че отказвайки (поне частично) подобни глезотийки е възможно да спестяваме, то ситуацията става съвсем различна. С намаляването на поръчване на храна за вкъщи например, се доближаваме много повече до мечтаната почивка на екзотичен пясъчен плаж или в любимия ски курорт.

2. Откажете се от луксозните стоки

Виното на масата ви идва ли от най-добрата италианска винарна, посещавате ли основно маркови магазини и изискани ресторанти, горивото ви само първокласно ли е? Ако е така, помислете дали всъщност не плащате за самата марка. Дори когато пазарувате хранителни стоки, избирайте продукти от среден клас, най-често това са същите продукти като премиум класа, но не толкова добре опаковани. Ако усещате силно инфлацията, оставете си един продукт, без който не можете да живеете, и просто осреднете разходите за останалите, като помислите за това, което написахме в точка 1.

3. Потърсете начини да спестявате от домакинските разходи

Помислете колко пъти включвате пералнята на седмица, колко пъти е включена съдомиялната машина, всички членове на домакинството изключват ли осветлението, когато напуснат стаята. Или може би някой вари вода за един чай в цял чайник, като излива останалото? Погледнато поединично изглежда, че това са безсмислени дреболии. Когато ги обобщим обаче, може да се окаже, че малки промени в поведението ни ще спестят до 50-100 лева на месец.

4. Откажете ненужните абонаменти

Netflix, HBO Go, Spotify Premium, спортни канали или друго? Имате ли нужда от всички? Изглежда, че всеки струва “левчета”, но ако преброите всички абонаменти, може да откриете, че като се откажете от някои от тях, ще спестите 20-30 лева, които можете да похарчите с повече удоволствие за други по-важни за вас неща.

5. Използвайте приложения за следене на разходите

Има редица мобилни приложения за управление на разходи, които могат да ни помогнат много в ограничаване на ненужните и дребни ежедневни разходи. На един клик разстояние ще можете да следите и въвеждате всеки разход, който правите и така във всеки един момент ще сте наясно къде и колко от парите ви изтичат ненужно.

6. Изплащайте навреме

Пропускате ли понякога вноска по ипотека, бърз кредит или може би сметка за ток? Не забравяйте, че при всяко забавяне трябва да платите ненужни лихви. Вместо да правите тези ненужни разходи спокойно може да увеличавате с тези средства вашите спестявания.

Това са само няколко идеи как да промените начина си на мислене и да управлявате по-разумно личните си финанси. Ако досега не сте правили никое от изброените неща може да започнете, следвайки метода на малките стъпки. Прилагайки тези няколко промени в ежедневието си със сигурност може да намерите нови начини за спестяване в бъдеще.

Мощната SEO директория за статии