Ние разбираме предимствата и недостатъците на аутсорсинг счетоводството

Business

Ръководителите на организацията носят отговорност за правилното поддържане на счетоводството. Но малките компании и индивидуалните предприемачи не винаги разбират какво точно трябва да се направи. Ако за тях е неизгодно да отделят лично време или да наемат специалист на пълен работен ден, те могат да използват счетоводен аутсорсинг. За какво се отнася?

Нека първо разберем какво е аутсорсингът в счетоводството с прости думи, тоест какво е то. Всъщност това е прехвърляне на счетоводството на трета организация въз основа на сключено споразумение. Съгласно смисъла на такова споразумение, втората страна се специализира в поддържането на счетоводна документация, предоставя съответната счетоводна услуга и поема задълженията, свързани с това.

Ключов момент при аутсорсинг счетоводството е спазването на търговската тайна. Такава клауза трябва да бъде записана в договора, тъй като говорим за гаранция за сигурност на фирмата клиент.

Характеристики на счетоводния аутсорсинг

Имайте предвид, че аутсорсингът не трябва да се бърка с участието на специалист на свободна практика: в първия случай говорим за постоянно прехвърляне на определени функции, а във втория – за епизодично решаване на конкретни задачи.

На запад това е много популярен начин за правене на бизнес. По-конкретно в САЩ около 92% от малкия и среден бизнес използват аутсорсинг счетоводни услуги.

Спецификата на аутсорсинга зависи от това за какво точно говорим. Има 3 основни вида:

счетоводни консултации – текуща поддръжка, но прехвърляне на функции (фактически) не се случва, по-близо е до свързана услуга;

селективен аутсорсинг, т.е. когато се прехвърля решаването на конкретни въпроси;

пълен аутсорсинг – класика на жанра, която ви позволява да поверите всички процедури, свързани със счетоводни въпроси, на трета организация;

Какво точно да избера?

 Всичко зависи от това колко вярвате на третата страна. Преди да вземете решение, трябва да претеглите всички плюсове и минуси.

Мощната SEO директория за статии