Кратка история на хармониката

Business

Историята на много видове хармоники започва около 1100 г. пр.н.е. с шенг – китайски инструмент със сноп бамбукови тръби, прикрепени към извита тръба. Инструментът съдържа свободна тръстика – лента от гъвкав метал, която се размахва нагоре и надолу, когато свирещият духа през отворите на шенга, като по този начин създава музикални тонове. Повечето съвременни историци обаче твърдят, че по-близкият предшественик на хармониката е изобретен от холандския лекар и физик Кристиан Готлиб Краценщайн, който през 1780 г. използва свободната тръстика, за да създаде устройство, предназначено да наподобява човешката реч, за да разбере по-добре механиката на гласа. Той нарича своето приспособление с размерите на пиано “говореща машина”.

През следващото столетие по-музикално настроените изобретатели намаляват размера на устройството на Краценщайн, като наричат различните си творения терподиан или хармониум. Джобният “орган за уста” се появява през 20-те години на XIX век и се разпространява в цяла Европа, а след това и в Съединените щати.

Германският търговец на часовници Матиас Хонер създава едноименната компания през 1857 г. и открива огромен пазар в Америка, продавайки хармоники на германските имигранти, които се разхождат из Юга. Компанията остава водеща марка хармоники и до днес.

Според книгата на Ким Фийлд “Хармоники, арфи и тежки дихатели: “златният век на устните хармоники” настъпва между световните войни, когато водевилите гастролират с арфи, а холивудските уестърни ги поставят между устните на бляскавите каубои. През 1944 г. Джери Мурад, бивш морски пехотинец от Чикаго, сформира трио от хармонизиращи хармоници със сака и вратовръзки, наречено Harmonicats; тяхната причудлива формула за интерпретиране на поп песни се отплаща с милионния хит “Peg O’ My Heart” през 1947 г. Не след дълго Сони Бой Уилямсън II и Литъл Уолтър стават пионери в техниката “уау-уау”, която е в основата на чикагския блус. Всяка от тези тенденции оказва влияние върху фолк, рок и соул изпълнителите – от Боб Дилън до Стиви Уондър и Джон Попър от Блус Травелър.

Вечният звук на хармониката продължава да бъде неотложен като сирена на линейка или успокояващ като лагерния огън под звездите. През 2020 г. суперзвездата на електронната танцова музика Diplo използва риф на хармоника като основа на хита си ” До Си До”, а Тейлър Суифт използва инструмента, за да предаде простодушие в стил Дилън, когато изпълнява новата си песен “Betty” на наградите на Академията за кънтри музика. По време на пандемията Хонер и други марки понесоха удар, тъй като клиентите избягваха магазините за продажба на дребно – продажбите са намалели с 25 %, но хармониката продължава да очарова.

“Тя е интуитивна, лесна и евтина”, казва Морган Франке, маркетинг директор на Хонер и продуцент на предстоящия документален филм за хармониката In the Reeds.

Източник: Музикален магазин – music-store.bg

Мощната SEO директория за статии