Как медът подпомага имунната ни система?

Здраве

Медът е един от най-полезните хранителни продукти. Той носи изобилие от ползи за цялото тяло. Всъщност, медът е една от малкото сладки храни, които можем да наречем не просто здравословни, ами и подсилващи целия човешки организъм.

Много са предимствата от редовната консумация на пчелни продукти, включително и на мед. Специалистите дори са категорични, че той може да подобри и дейността на имунната система. А тъй като от имунитета зависи всичко, на практика можем да твърдим и, че медът е универсално лекарство и средство за превенция срещу редица заболявания и хронични състояния.

В следващите редове ще ви разкажем относно това как точно медът подобрява човешката имунна система. Останете с нас, за да се информирате по-подробно за този уникален природен продукт.

Медът е източник на множество полезни нутриенти

Консумацията на мед ви зарежда не само с повече енергия, но и с изобилие от полезни микро и макроелементи. Сред тях разбира се, са и витамините, и минералите. Сами по себе си те съдействат за нормалното състояние на естествените защитни сили на организма. Когато не страдаме от дефицит на витамини и минерали, имунитетът ни работи на пълни обороти, а ние по-лесно устояваме на различни патогенни атаки.

Медът активира дейността на Т-клетките

Т-клетките са човешките клетки, отговарящи за естествените ни защитни сили срещу вируси, бактерии и гъбички. Това са клетките на имунната система. Доказано е, че редовната консумация на пчелни продукти стимулира тяхната дейност. Когато Т-клетките са в постоянна „бойна готовност“, тогава и заразяването с вируси и спадът на тонуса в организма са по-редки.

Медът помага и на вродения, и на придобития имунитет

Пчелните продукти са уникални с това, че за разлика от други имуностимулиращи полезни храни, действат и на придобития, и на вродения имунитет. По този начин на практика тялото ни получава двойна защита срещу различни заболявания и хронични състояния. Можем да твърдим, че медът има не само имуностимулираща, но и имунорегулираща функция, тоест при имунен дефицит, той е отлично средство за подсилване и тонус.

Медът е чудесен продукт за човешката микрофлора

Скорошни проучвания в сферата на медицината стигат до извода, че добрият имунитет започва от червата. Все по-често се споменава необходимостта от поддържане на отлично стомашно-чревно здраве, за да се защитим от вирусите и бактериите в околната среда. С други думи, за да имаме силен имунитет, трябва да имаме и силен стомах, както и силни черва. Медът е отлично средство за подкрепа и стомашно-чревното здраве. Това е още една причина да го смятаме за перфектния имуностимулант.

Медът се препоръчва и по време на боледуване

Консумацията на мед с превантивна цел е чудесен естествен начин да увеличите защитните сили на вашия организъм. Това обаче не значи, че ако вече сте се разболели, той вече е безсмислен.

Точно обратното. Всъщност, консумацията на мед за подсилване на имунитета се препоръчва и по време на боледуване. Освен че ще ви даде тонус и сили, за да се справите по-бързо с инфекцията, той ще редуцира и някои видове симптоми. Така например, при вирус, настинка или грип, мед се препоръчва за намаляване на възпалителните процеси в гърлото, облекчаване на кашлицата и дори спира хремата.

Медът е универсален имуностимулиращ продукт

Освен ако няма индивидуална непоносимост към пчелни продукти, на практика всеки може да консумира мед, включително и за увеличаване на защитните си сили. Той е идеален както за възрастни, така и за деца (след навършване на 1 година).

Медът няма никакви противопоказания. Показателно за това е фактът, че може да се консумира и от хора с различни заболявания, както и от бременни и кърмещи жени.

Препоръчваме ви качествени пчелни продукти за имунитет. Избирайте ги разумно и с внимание. За съжаление, некачественият мед не само няма да подобри дейността на имунната ви система, но може и да ви навреди като всяка друга, пълна с консерванти и вредни вещества, храна.

Мощната SEO директория за статии