Какви болести пренасят хлебарките

Business

Хлебарите са опасни, не само заради пакостите, които правят, но и поради факта, че са носители на много заболявания. Сред най-известните болести, пренасяни от хлебарки са дизентерия, гастроентерит, редица урогенитални инфекции, салмонелоза, менингит, пневмония.

Добре е, още да се знае, че в търсене на подслон хлебарките могат да пълзят в ушния канал, което причинява тежко възпаление. В случай на липса на храна, хлебарката може да пълзи до човек и да гризе кожата на ушите и върха на пръстите. Най-често следите от ухапвания могат да се видят по клепачите, врата, около носа и устните, върховете на пръстите. Появяват се зачервяване, сърбеж и втвърдяване.

Къде се крият хлебарки

Обикновено хлебарките живеят в кухнята, банята или тоалетната. Според биолозите, те най-често обитават пространството под мивката, зад хладилника, в кухненските мебели и уреди и вентилационните шахти. За цял живот насекомите избират влажни и тъмни места.

Хлебарките могат да се заселят във всеки апартамент, дори и при най-чистите собственици. Там те могат да стигнат от съседи, през пукнатини по стените и первазите, през вентилационни люкове. Хлебарки могат да бъдат донесени с храна, дрехи и дори мебели от магазини и складове.

Какво да направите, за да предотвратите разпространението на хлебарки

Биолозите препоръчват да се инсталират мрежи против комари на прозорци и вентилационни решетки. Добре е да се почиства по-често и да се изхвърлят боклуците, като така да се гарантира, че крановете и тръбите не изтичат.

Тези превантивни мерки до известна степен ще позволят да се отървете от хлебарките в къщата. В същото време се препоръчва да се използват специални инсектицидни средства за борба с хлебарки. Те ще послужат за ефективно професионално пръскане срещу хлебарки и трайна превенция, срещу тях.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ВГРАЖДАНЕ ИЛИ НЕ НА БЯЛАТА ТЕХНИКА?
Мощната SEO директория за статии