За какво да внимаваме при пазаруване от онлайн аптека 

Здраве

Пазаруването онлайн си има своите безспорни предимства, но може да ви докара и сериозни неприятности, ако не сте достатъчно внимателни.

Кой може да продава лекарства онлайн

За регулиране на пазара и безопасността на потребителите у нас легитимни са само онлайн аптеките, чиито собственици имат разкрити физически аптеки. Това означава, че те вече разполагат с разрешително по чл. 228, ал. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да продават лекарства на дребно. 

Сайтът трябва да е лицензиран за продажба на лекарства, изписвани без рецепта, хомеопатия, хранителни добавки, козметика, билки, диетични храни и други подобни стоки от Министерство на здравеопазването. 

Допълнителна сигурност за законността на аптеката ще получите, като я потърсите в публичния регистър на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) или просто кликнете върху зеленото лого на ЕС. То трябва да отвори Списък на лицата, които извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание. Как изглежда това лого, вижте най-долу на страницата на Витания

За надеждността ѝ можете да съдите и по някои други белези: 

  • катинарчето, поставено пред URL адреса на страницата; 
  • физическия адрес, телефона и имейла на страницата за контакти; 
  • конкретността и яснотата на общите условия, начина на доставка, плащане и връщане, на документа за обработване и съхранение на лични данни; 
  • наличната връзка към сайтовете на ИАЛ и Българския фармацевтичен съюз. 

Какви са изискванията за фармацевтичните продукти 

В онлайн аптеките, като vitania.bg, се продават единствено лекарства, отпускани без лекарско предписание – без рецепта. 

Те са с ясен произход, произведени от сертифицирани според европейските норми фармацевтични компании. Разрешени са за употреба у нас, придружени са с описание и инструкции за приложение от производителя. Това описание обикновено е достъпно и на самия сайт. 

Медикаментите, медицинските средства, хранителните добавки, козметиката и всички предлагани продукти трябва да са годни за употреба – да не е изтекъл срокът им на годност. 

Съхраняват се, опаковат се и се транспортират по начин, запазващ техните качества и ефикасност. 

Защо е по-удобно пазаруването от онлайн аптека 

В удобството, пестенето на време и леснината на поръчките на страницата на избраната онлайн аптека може би вече сте се убедили сами. 

Добавете към тях: 

  • широкия достъп до продукти, за които иначе трябва да загубите много време в обикаляне или да пътувате до по-голямо населено място; 
  • избора, улеснен от богата предварителна информация и съветите от фармацевт; 
  • доставката на лекарства, витамини, превързочни материали и помощни средства у дома или на удобно за вас място; 
  • промоциите, правещи достъпни медикаменти, добавки, козметика от по-висока ценова група. 

Така ще разберете защо онлайн пазаруването е не просто по-удобно, но и предпочитано от мнозина. 

Освен за легитимността и коректността на самия интернет търговец, е задължително да внимавате за безопасността на собственото ви устройство и връзка и да си осигурите добра защита срещу кражба на чувствителна лична информация. 

Мощната SEO директория за статии