Десет неща, които трябва да направите, ако ви уволнят

Business

Независимо дали става въпрос за компания, с която сте имали дълъг мандат, или за компания, която току -що сте започнали, съкращаването ви боли. Няма значение как ще стигнете до там; заключението е същото – сега сте безработни.

Опитайте се да видите светлата страна на нещата. Знам, че звучи наивно, но понякога тези неща се случват по причина и по -добра работа или възможност ви очаква.

Ето десет неща, които трябва да направите, когато бъдете уволнени.

1. Знайте какво дължат

Винаги трябва да знаете колко ваканция и болнично време имате. Направете копие/екранна снимка на всички неизпълнени ваканции или болнични, които вашата компания все още ви дължи.

Бъди подготвен. Малко неща са по -разочароващи от получаването на по -малко пари в последната си заплата, отколкото си мислите, че дължите. Опитайте се да получите сумата, преди да заминете.

2. Направете копие/поискайте копие от наръчника на служителите на компанията

Ще искате да поискате копие от наръчника на служителите, ако вашата компания е подготвила такъв. Може да успеете да изтеглите това лесно от фирмен интранет сайт. Това става особено важно, ако оспорвате уволнението или ако е извършено при неблагоприятни обстоятелства.

Наръчникът на служителите предоставя правилата за движение на служителите, така че ще имате нужда от това, ако мислите, че планирате да заведете дело.

3. Подсигурете справка от вашия шеф и/или колега, с когото сте работили по проекти.

Може да мислите, че нямате нужда от това – но ще имате. Много компании ще поискат справки в някаква част от процеса на заетост. Осигуряването на някои препратки сега ще улесни по -късно.

4. Съберете цялата информация, която имате за компанията

Копирайте адреса на местоположението на вашата компания, включително вашия главен офис, ако е различен, и имейл и телефонен номер за HR, както и копия от предишни годишни прегледи. Събирайки тази информация сега, тя ще улесни живота ви, когато попълвате заявления за работа и осигурявате референции.

5. Съставете списък на вашите постижения

Помислете за някои от вашите успехи и ги запишете. Това не само ще ви е необходимо, за да актуализирате автобиографията си, но също така ще бъде полезно да имате под ръка, докато се подготвяте за интервюта. Повечето интервюиращи ще ви питат какво сте постигнали. Като имате този списък, можете лесно да ги съчетаете с вашите постижения.

6. Актуализирайте автобиографията си

Актуализирайте първо автобиографията си, като добавите вашите задачи и постижения за най -новата ви работа.

7. Съставете списък на компании или места, в които искате да работите

Помислете за места, където искате да работите. Проучете техните уебсайтове и акаунти в социалните медии и следвайте компанията и нейните основни играчи. Още по -добре, взаимодействайте с акаунтите. Понякога компаниите ще обявяват откриване на своите акаунти в социалните медии. Това е много по -лесно, отколкото да се опитвате да намерите слепия списък на сайт за работа.

8. Здравно осигуряване

Разберете колко дълго трае вашата застраховка от настоящата ви работа.

9. Досие за безработица

Подайте заявление за работа в първия ден, когато сте уволнени. В много  случай има двуседмичен период на изчакване, така че искате да сте сигурни, че получавате предимствата, за които отговаряте на условията. Ако сте получили обезщетение, може да не получавате обезщетения за безработица, докато не бъдат изплатени.

10. Изплатете всички малки сметки

Изплащайте малки сметки по този начин можете да се съсредоточите върху по -големите сметки като вашата ипотека и застраховка. Сега е моментът да опростите сметките си и да анулирате всички абонаменти, от които не се нуждаете.

Източник: nameri-rabota.com

Мощната SEO директория за статии