Познавам моя светец покровител, но не мога да намеря неговата икона. Какво да правя?

Uncategorized

Като се има предвид, че в православието има хиляди светци, тази ситуация често се среща. Случва се светец да бъде почитан в продължение на много векове, но не е възможно да се намери поне някакво описание на живота му, има само датата на помена и нищо друго, дори иконописът отсъства.

   В допълнение към такива “малко известни” светци, през последния век са се появили много нови мъченици, които например са живели и умирали за Вярата по време на преследванията на съветския режим.  За такива светци има малко информация, още по-трудно е да се намерят описания как е изглеждал такъв светец или снимка на номиналната икона на този светец.

Какъв размер на персонализираната икона да избера?

При избора си струва да се вземе предвид следното:

•        Цената на персонализирана икона зависи в голяма степен от размера.

•        Бъдещо местоположение в къщата (или друга стая) – ще я поставите на рафт, скрин, нощно шкафче или ще го окачите на стената, имате ли много свободно място за поставяне на иконата?

•        Сюжетът на самата икона – ако персонализираната икона с изображение с половин дължина изисква малък размер – от 9×10 см, тогава иконите с изображение в цял ръст или сюжет (пейзаж) или сложен дизайн предполагат по-голям размер, в противен случай детайлите ще бъдат много малки и невидими. За ръкописните икони също има ограничения, тъй като не винаги е възможно ясно да се напишат подробностите върху малкия размер на дъската с икони.

•        Дали иконата ще бъде „облечена“ в калъф за икона – в зависимост от сложността и формата на кутията на иконата, размерът й може да бъде много по-голям от самата икона, а след това и размерите на цялата „структура“може да заема много повече място.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Идеи за модерна розова баня

  Когато поръчвате персонализирана икона, можете да предвидите различен дизайн на иконата. Така че, можете да направите позлатяване на целия фон със златни листчета, да направите резби, да нарисувате полетата на иконата с шарка и т.н. По този начин се създава уникалност, такава икона изглежда по-празнична и красива.

  Сред външната украса на иконата често се предлагат калъфи за икони. Те не само пазят иконата в продължение на години от външни влияния на околната среда, но също така са елемент от декорацията на иконата. По този начин, правилно подбраният калъф за икона може да подчертае сюжета на иконата, да я направи по-ярка.

Източник: Иконопис БГ

Мощната SEO директория за статии