Направи си сам ремонт на тоалетна инсталация – Вградено казанче

Дом и семейство

Качествените инсталационни системи от доверени водопроводни производители предлагат повече от спестяване на място и лесна поддръжка. Те са надеждни: оборудвани са с масивни стоманени рамки, резервоари от една част, дренажни механизми с авариен преливник със сифонен ефект и са лесни за поддръжка. Ремонтът на вградено казанче – тоалетна инсталация, не изисква демонтаж на преградна стена или олекотена рамкова стена с обшивка. За достъп до всички функционални възли и отстраняване на неизправности е достатъчно да отворите ревизионния прозорец, като премахнете хоризонталната или предната плоча за измиване. Всички фитинги лесно преминават през отвора.

Характеристики на механизмите за монтаж на тоалетна чиния

В повечето случаи ремонтът на окачена тоалетна е свързан с проблеми с фитингите за източване и пълнене на резервоара. Работата на всички инсталационни механизми е взаимосвързана. Когато натиснете бутона за промиване, клапанът за промиване се отваря, определеният обем вода отива в купата. Веднага след като изпускателният клапан се затвори, механизмът за пълнене се активира. Веднага след като контейнерът се напълни, потокът на огнището автоматично ще се затвори.

Фитингите за вградени казанчета имат прост принцип на работа. Те страдат от естествено износване на гумени, силиконови компоненти поради твърда вода или деформация на пластмасови части.

Често срещани повреди и методи за ремонт “направи си сам”.

За отстраняване на проблеми, свързани с работата на клапана, е необходимо да се осигури достъп до казанчето. Демонтирането на бутона за обслужване на тоалетната инсталация най-често не изисква използването на инструменти.

Стъпка по стъпка процес :

  • свалете капака, като го издърпате леко нагоре и към себе си;
  • развийте винтовете (ако има), завъртете ключалките на тласкача, издърпайте ги и монтажната рамка;
  • свалете преградата, спрете водата, свалете блока на кобилицата или блока на пневматичния ключ.

Достъпът за демонтаж на клапана за пълнене и дренажния механизъм е отворен. Схемата може да бъде намерена в инструкциите за монтаж. Някои производители, като Grohe и Geberit, го поставят върху преградната стена на прозореца за достъп.

Водата тече непрекъснато

Водата, която непрекъснато тече в купата на окачена тоалетна, е резултат от деформация на елементите на изпускателния клапан или замърсяване. С течение на времето силиконовите уплътнения и гумените уплътнения губят своята еластичност и започват да прилягат лошо. Плътността е нарушена и поради случайно попадане на малки отломки под клапана.

За да премахнете повредата, трябва да премахнете армировката и да я прегледате. Ако е замърсена, изплакнете достатъчно добре. Твърдото деформирано уплътнение трябва да се смени.

Когато няма проблеми с дренажния механизъм, но водата продължава да тече в тоалетната, си струва да проверите фитингите за пълнене. Неуспешен механизъм спира автоматично спиране на водата и изисква подмяна.

Резервоарът се пълни бавно

Бавният поток на водата може да бъде причинен от запушен входящ маркуч или входящ клапан. Мръсотия, ръжда, отлагания от утаени минерални соли намаляват диаметъра на отвора и частично блокират достъпа.

За да разрешите проблема, е необходимо да премахнете гъвкавата облицовка и механизма за пълнене, да оцените състоянието им, да ги изплакнете от отлагания или да смените, ако почистването не работи.

Водата не се оттича от резервоара поради проблеми с промивната плоча

Проблемите с плочите за измиване често са свързани с неточно използване. Бутонът може да не работи, напълно или частично, ако осигурява различни обеми на промиване. Водата не влиза в купата или идва с ниско налягане, образува фуния.

Бутачите и лостовите блокове се счупват на механични ключове . В този случай е необходима подмяна на повредената част. Едно от кобилните рамена може случайно да скочи от прътите на изпускателния клапан, тъй като те не са фиксирани, а само се вдигат. В такава ситуация е достатъчно просто да го сложите обратно.

Тръбите за маркучи често излитат в пневматични ключове. Проблемът се забелязва лесно, когато премахнете бутона. За да разрешите проблема, трябва да премахнете изпускателния клапан, да поставите тръбата обратно и да поставите механизма на място.

Изтичане под купата

Мръсната вода в близост до тоалетната показва лоша херметичност в точката на свързване с канализацията поради нарушение на технологията на монтаж. Окачената тоалетна трябва да бъде премахната, тръбата трябва да бъде добре уплътнена и монтирана отново.

Счупване на повдигача на седалката

Тоалетните седалки с функция за безшумно спускане са оборудвани с механизъм за микроповдигане, който изисква внимателно използване. Силният натиск върху капака за затваряне със сила ще доведе до счупване.

Механизмът може да използва пръти с пружини или едночастна система от бутала с цилиндри. Крепежните елементи не могат да бъдат ремонтирани, а се сменят изцяло.

Заключения и препоръки за ремонт на тоалетната инсталация – Вградено казанче

Самостоятелният ремонт на вградени казанчета с висящи тоалетни чинии е възможен, ако разбирате принципа на действие на фитингите, ръководите се от предназначението на компонентите. 

При липса на опит в обслужването на ВиК е по-добре да прибягвате до услугите на специалист. Водопроводчик ще ви помогне да разрешите проблеми с монтажа на всяка окачена тоалетна, включително и с функция биде.

Мощната SEO директория за статии