Какви играчки да изберем според възрастта на детето?

Business

За различните периоди от развитието на детето са подходящи определени детски играчки. Според екипа на Ozone.bg независимо дали трябва да правите подарък за бебе, или за по-голямо дете, или да купите люлки за двора, онлайн магазините са правилното място. Можете да намерите богат асортимент, събран на едно място.

Бебета

През първите три месеца вашето бебе не може да прави много повече от това да наблюдава заобикалящата го среда. Тъй като зрението му все още е замъглено, то вижда най-добре ярките и шарени предмети. Докато бебето ви расте, то ще се радва на играчки, които ангажират и различните му сетива. Ето защо, много видове са предназначени да насърчават взаимодействието по различни начини: 

  • те могат да издават скърцащ или шумящ звук – така стимулират слуховите възприятия;
  • да имат грапава текстура – по този начин развиват тактилност;
  • да бъдат меки и подходящи за гушкане, за да успокояват вашето бебе – доказано е, че меките играчки създават чувство на успокоение, защото се свързват с прегръдката на мама;
  • да са подходящи за стимулиране на венците и облекчаване на сърбежа при растеж на зъбки.

Дрънкалки, активни гимнастики, меки и миещи се животни или кукли с усмихнато лице ще бъдат много подходящи детски играчки за вашето бебе. Важно е да бъдат в ярки и различни цветове, което стимулира възприятията им.

1-2 години

Децата на тази възраст харесват игри с бутони, които възпроизвеждат музика или включват изскачащи герои. Някои високотехнологични модели за тази възраст могат да назоват буква, форма или число, когато бебето ви натисне бутон. То е твърде малко, за да научи буквите, но ще му бъде забавно, а и по този начин развива слуховите възприятия. Други подходящи детски артикули са бутащи или теглещи, движещи се музикални инструменти, сортиращи, пъзели с 4 или 5 части.

2-3 годишна детска възраст

Играта на вашето дете вече е по-целенасочена и то има добре развита фина моторика, необходима, за да завърши пъзел или да подрежда конструктор. То ще хареса интерактивните играчки, които издават звуци от реалния живот, като телефони, които звънят, или кукли, които говорят. И за момчетата, и за момичетата са подходящи вариантите за бутане и дърпане. 

4-5 годишна възраст

Това е подходящ момент да се въведат интерактивни образователни детски играчки, които преподават математика и вербални умения, като звукови дъски или мини компютри. Децата вече могат да си представят, че са някой друг и упражняват дадена професия, като пилот на самолет, полицай, лекар или учител.

Футболните и баскетболни топки също вече са интересни за децата.

6-7 годишна възраст

Вашето дете развива собствените си интереси, докато се учи както от учителите, така и от връстниците си. Някои обичат да правят научни експерименти, други обичат да правят бижута от мъниста или да играят с кукли.

Това е възрастта, когато децата често стават големи фенове на компютърните игри, но също обичат да спортуват, да играят игри с карти и настолни игри. Много от тях харесват играчките, които са свързани с музиката, но свиренето на истински инструменти все още може да бъде трудно. Автомобилите с дистанционно управление, комплектите за основни науки, магнитите, лупите и телескопите, занаятчийските комплекти, компютърните и видео игри, конструкторите като Lego са сред най-предпочитаните детски играчки в тази възраст.

Мощната SEO директория за статии