Какво се случва с изгубен или повреден багаж при полет

bagajВеднага, след като си закупите самолетни билети онлайн или по телефон, то Вие сключвате автоматичен договор с компанията, предлагаща летателни услуги. Много е интересно да знаете, че този договор касае не само Вас като пътник, но и Вашия багаж.

Много хора си задават въпроса: Какво ще се случи, ако багажът ми изчезне? Е, отговорът е прост – превозвачът е длъжен да Ви го намери. В случай, че не успее, то трябва да заплати застраховка по стойността на багажа, който предварително бива оценен.

Същото важи и в случай на повреда, забавяне на багажа поради някаква техническа причина, неправилно третиране и други.

При всички положения, заплащайки самолетния си билет, Вие заплащате и застраховка за багажа си.

Ето и практически съвети, в случай че попаднете в подобна ситуация:

В случай, че багажът Ви се бави, имате право на обезщетение в размер на около € 1 220. Това гласи международното право “Конвенцията от Монреал”. Естествено, не винаги сумата е такава, може да бъде и по-малка, но в общия случай е достатъчна, за да почувствате някакво облекчение.

Много е важно да пазите бордната си карта, както и етикетите с баркодове при маркирането на багажа. Именно те са доказателството, че Вие сте собственик на изгубения багаж и с тях може да стартира процедурата по издирване. Пазете всички документи, касови бележки, фактури за направените разходи. На по-късен етап, при „по-тежки“ случаи, те ще бъдат доказателствен материал.

И така, ако багажът Ви е повреден, още докато сте на летището, трябва да попълните протокол – нарича се PIR, който компанията трябва да Ви предостави. Прилагат се и документите от покупките. До една седмица трябва да напишете и писмо до авиокомпанията, в което да опишете ситуацията подробно.

Кога багажът Ви се счита за изгубен? Този въпрос е любопитен, а много пътници не го знаят. И така, ако багажът Ви не е намерен до 21 дни от самия полет, то вече се счита за загубен и е необходимо да стартирате процедура по обезщетение.

Успешен полет!

 

Мощната SEO директория за статии