5 въпроса, които трябва да зададете при започване на нова работа

Business

Започването на нова работа може да бъде вълнуващо, но и изнервящо преживяване. В края на краищата, има толкова много информация, която трябва да приемете, различни колеги, с които да се запознаете, и физическо офис пространство, в което трябва да се научите да се ориентирате. Ако искате да улесните живота си по време на този преход и да започнете новата си роля правилно, ето няколко ключови въпроса, които да зададете още в началото.

1. Какви проучвания мога да направя самостоятелно, за да навляза в работата?

Дори и да не сте нов в бранша, започването на нова роля обикновено означава да научите куп неща за това как работи вашата компания. И има вероятност шефът ви да няма време да ви научи на всяко малко нещо, което трябва да знаете. Ето защо е добре да бъдете активни в навлизането си в работата. Помолете ръководителя си за домашна работа през първите няколко дни на работа, за да можете да научите повече за дейността на компанията и да се научите да разпознавате ключовите задачи и приоритети.

2. Има ли хора в компанията, които мога да наблюдавам като сянка?

Един от най-добрите начини да се научите в нова компания е да наблюдавате онези служители, които от доста време вършат добре работата си. В допълнение към собственото си самостоятелно проучване, изразете интереса си към работа в сянка с други хора, за да можете да видите как прекарват дните си, как се справят с ключови задачи и как взаимодействат с други екипи. Работата в сянка с колеги на различни нива може да ви даде възможност да задавате въпроси за тънкостите на бизнеса и да получавате съвети, които иначе не бихте могли да получите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  The Importance of Diversification

3. Кой е най-добрият начин за комуникация?

Това е добър въпрос, който трябва да зададете на шефа си, защото ще улесни не само вашия живот, но и неговия. Заслужава си да разберете дали вашият ръководител обича да обсъжда нещата по електронна поща в сравнение с телефона в сравнение с импровизираните срещи, защото това е предпочитание, с което лесно можете да се съобразите. А знаейки най-добрия начин да се свържете с шефа си, ще избегнете разочарованието, което иначе може да дойде от чувството, че сте пренебрегнати в началото на работата си.

4. В кои часове очаквате да съм на разположение?

Това е още един ключов въпрос за шефа ви, защото последното нещо, което искате, е един ден да се измъкнете малко по-рано, само за да разберете, че мениджърът ви е планирал да се отбие до бюрото ви за разговор. Ако компанията ви няма определено работно време за служителите си, попитайте шефа си кога обикновено пристига сутрин и си тръгва вечер и дали вашето работно време трябва да съвпада с неговото. Възможно е вашият ръководител да е гъвкав и да не се интересува от работното ви време, стига работата ви да е свършена, но така или иначе е важно да знаете това още в началото.

Ето как да преговаряте за гъвкаво работно време

5. Можем ли да насрочим едноседмична проверка?

Много неща могат да се променят в рамките на една седмица, особено когато става въпрос за нова работа. Ето защо е изключително важно да насрочите контролна среща с шефа си, за да прегледате какво сте научили и да обсъдите евентуалните си притеснения. Помолете за кратка среща още в началото – в противен случай календарът на вашия ръководител може да се окаже запълнен.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  eBay Title Writing Tips.

Започването на нова работа може да бъде едновременно вълнуващо и стресиращо. Ако зададете правилните въпроси още в началото, преходът може да премине много по-леко – не само за вас, но и за вашия шеф. И двамата ще оцените това.

Източник: presata.com

Мощната SEO директория за статии