Кухненски плот – избор на материал

Business

Кухнята е специална зона на вашия дом и затова много ще зависи от избора на кухнята и нейния дизайн в бъдеще, пише Топ Майстор. Обикновено обръщаме повече внимание на избора на самата кухня – интересуваме се каква ще бъде фасадата на кухненския модул, нейния цвят, какви фитинги ще се използват в чекмеджетата за съдове и едва тогава започваме да избираме плота. Изборът на плотове за кухнята е не по-малко важен, отколкото например изборът на домакински уреди или поставянето на шкафове.

Когато избираме плот, ние различаваме два основни критерия за себе си: практичност и външен вид. Първо трябва да разберете избора на изходен материал за неговото производство, да се запознаете с всеки тип поотделно. Нека да разгледаме набързо трите основни типа плотове – ламинат, камък и дърво – техните характеристики, практичност и естетика.

Ламиниран плот

Първата опция за плот, която най-често се предлага на потребителя, е продукт от ламинат. Такива модели обаче, както и другите видове плотове, са направени достатъчно устойчиви на влага, топлина и механични повреди. Всички технически характеристики на плота ще бъдат запазени в продължение на много години само с подходяща грижа, която се състои в спазването на основните правила:

• използвайте специална дъска за рязане, когато режете зеленчуци или хляб;

• не инсталирайте горещи предмети ( кана , тенджери) или домакински уреди, които генерират топлина върху ламината без специална опора ; това е особено важно за плота;

• почистването на петна се извършва с неагресивни препарати без използването на метални и твърди четки.

Ламинатът за плотове се предлага в различни цветове, вариращи от светли тонове до черно. Външно той може да имитира естествено дърво, като по този начин придава на интериора благороден вид. За модерните кухни производителите предлагат ламинат, имитиращ естествен камък. Ръбът на плота на масата е рамкиран от кант за пълен естетичен външен вид.

Двустранният модел позволява при необходимост да се обърне, което значително удължава експлоатационния му живот. Въпреки че гаранционният период вече не е толкова кратък, той се определя от производителя – средно до 25 години.

Каменни плотове

Вторият вариант е плот от акрил, агломериран или естествен камък . Изкуственият камък напоследък се превърна в доста популярен материал и достъпен. От него се правят не само плотове, но и первази на прозорци, парапети за стълби, лампи и други продукти.

Поради своите стабилни качества, каменните изделия се предпочитат да се монтират на места с голям трафик на хора: кафенета, ресторанти, хотели, както и където мебелите трябва да издържат повече от една година. Съвременното оборудване ни позволява да произвеждаме каменни изделия с всякаква сложност, да се обърнем към клиента индивидуално.

Разнообразието от цветови решения ще ви позволи да изберете цвета, който е най-подходящ за избрания дизайн. Изкуственият камък върви добре с други строителни материали. Акрилният плот от изкуствен камък ще продължи повече от десетилетие и ще изглежда ефектно във всеки кухненски интериор. Също така предимствата на каменния плот включват лекота на почистване, хипоалергенност и екологичност.

Дървени плотове

Третият вид плот е дървен. Изработени са от наборни дъски от твърда дървесина. Както знаете, дървото може да набъбне силно, когато е изложено на влага. За да се избегне деформация на повърхността, тя се импрегнира със специално прозрачно масло с дълбоко проникване.

Използваният материал е предимно бук, елша, орех, череша. Дървеният плот е не само издръжлив, но и придава на кухнята по-уютен вид. Грижата за дървен плот в много отношения е подобна на грижата за ламинирана повърхност.

Плотовете се продават като готови продукти или се правят по поръчка. Цената на продукта зависи от избора на материал и размер. Дължината на продукта може да варира, а стандартната ширина е 60–65 см. Широкият 60 см ръб на плота на масата ще бъде изравнен с долните шкафове.

65 см ръбът е по-удобен, тъй като ще стърчи над шкафовете и ще ви попречи умишлено да докосвате фитингите, като по този начин предотвратявате случайни наранявания. Всяка опция има своите предимства и недостатъци. Следователно, както обикновено, изборът зависи от потребителя и клиента!

Мощната SEO директория за статии