Кредити с лошо ЦКР – решение за потребители с лоша кредитна история

Business

Българите доста често теглим заеми през последните години. Вземаме кредити, за да покрием битовите си сметки, да направим ремонт, да започнем собствен бизнес или пък да си закупим жилище. С многото заеми, обаче идват и многото проблеми. Често се случва разходите да ни дойдат в повече и да не успеем навреме да внесем месечните вноски по задълженията си.Копиране на HTMLКопиране на текст

Когато това стане кредитната ни история се влошава. Когато отново имаме нужда от заем, нямаме друг избор освен да търсим къде се предлагат кредити с лошо ЦКР?

Изгодни ли са кредитите с лошо ЦКР?

Когато имате лоша кредитна история финансовите институции обикновено не ви отпускат желания заем или ви предлагат по-неизгодни условия. Може също да ви бъде изискан гарант или друг тип обезпечение по заема. Дали ще е изгоден такъв заем зависи и от това колко влошена е кредитната ви история. Ако сте допускали малки просрочия и кандидатствате за малка сума, можете да получите доста добри оферти от финансовите компании.

Къде и как можете да кандидатствате за кредити с лошо ЦКР

Първото, което трябва да направите е да потърсите фирми, които предлагат кредити с лошо ЦКР. След това сравнете предлаганите от тях оферти. Разгледайте какви финансови продукти предлагат и дали имат промоционални кампании. За целта можете да използвате сайтовете за сравнение станали популярни през последните години. Вижте, кои от фирмите имат изисквания за обезпечението, и кои налагат допълнителни такси. Можете да кандидатствате онлайн, по телефона или в офис на кредитора. В случаи, че бъдете одобрени, четете договора си внимателно и не се притеснявайте да задавате въпроси на кредитния си консултант. Имайте предвид, че небанковите финансови институции отпускат заеми с лошо ЦКР доста по-често от банките.

Как да подобрите кредитната си история?

За да подобрите кредитната си история е важно да нямате заеми в просрочие. Ако планирате усвояването на нов кредит, включете в плановете си рефинансиране на заеми, които са в просрочие. По този начин ще подобрите историята си в ЦКР и за следващия кредитор, който ще направи справка в регистъра вашата история ще бъде значително по-добра. Разбира се, рефинансирането е само една част от стратегията за подобряване на кредитната история. След като погасите просрочените си задължения е важно да не допускате нови просрочия. Колкото по-добра е вашата кредитна история, толкова по-добри условия ще ви предлагат компаниите на пазара.

Имайте предвид, че Централният кредитен регистър позволява и справки от потребителите. За целта е нужно да подадете заявление за проверка в БНБ. Услугата е безплатна веднъж годишно, като ще получите отговор до 14 дни. Ако ви е наистина спешно и не можете да изчакате, трябва да заплатите дадена такса и тогава ще можете бързо да видите какви просрочия сте допускали в миналото, както и какви имате в момента. Важно е да знаете какво е кредитното ви състояние. Така ще можете да реагирате навреме в случай на забава, което ще ви спести влошаване на кредитната история и плащане на лихви за забава.

Мощната SEO директория за статии