Как да създадете основен бюджет, който ви позволява да спестявате

Дом и семейство

1. Определете видовете разходи, които правите

В суматохата на ежедневието често вземате импулсивни решения, особено когато става въпрос за покупка, за да задоволите може би “моментно удоволствие”, без да анализирате дали наистина имате нужда от нея. За да започнете да вземате решения, които са от полза за финансите ви, може да вземете следния пример: разпечатайте последните си две банкови извлечения и с маркери в два различни цвята подчертайте трите вида разходи: основни постоянни разходи от първа необходимост, гъвкави разходи от първа необходимост, и ненужни разходи.

Основни постоянни разходи

– Жилище: наем, ипотека, вода, електричество, газ, интернет, поддръжка.

– Хранителни и тоалетни принадлежности, включително за домашните ви любимци.

– Разходи за автомобила: застраховка, винетка, преглед и т.н.

– Плащания по дългове, кредитни карти, заеми, застраховки.

– Медицински нужди: консултации, терапии, лекарства.

Гъвкави основни разходи

– Хранене извън дома: повтарящи се хранения навън.

– Бензин за вашия автомобил. Това е гъвкав разход, тъй като можете да избирате дали да използвате обществен транспорт.

Ненужни разходи

– Абонаментни услуги

– Доставка на храна

– Обновяване на гардероба всеки сезон

– Покупки за дома, които не са от първа неоходимост

2. Определяне на размера на разходите

След като определите основните си разходи за месеца, вземете тетрадка и ги опишете, добавете и тези, които не са регистрирани в отчетите ви, но са основни разходи, отделете парите, които влагате във всеки един от тях, и съберете всички суми. Това упражнение ще ви помогне да разберете какъв е основният бюджет, който трябва да заделите от месечния си доход.

Ако можете да създадете това, от което се нуждаете, защо да не го направите? В интернет можете да намерите разнообразни варианти за “Направи си сам” или занаятчийство – от създаване на собствен почистващ препарат за домакинството до козметични продукти или декорации.

Определете приоритетите си, заделете достатъчно пари от двуседмичната или месечната си издръжка, за да покриете основния си бюджет.

3. Задайте си въпросът какво купувате

Искате да започнете тази година с нови здравословни навици, затова ще платите годишен абонамент за фитнес зала, но какво ще кажете за безплатните алтернативи, които ще ви дадат същите резултати, ако сте постоянни. С това предимство можете да намерите различни фитнес приложения или видеоклипове с упражнения в YouTube. Затова всеки път, когато ви се прииска да направите покупка, се запитайте: наистина ли имам нужда от нея и ако е така, разгледайте безплатните варианти.

Източник:  bulgaria24.tv

Мощната SEO директория за статии