Как да си набавим триптофан при растителна диета

Food

Триптофанът е една от деветте незаменими аминокиселини и по тази причина, за да функционира нормално, човешкото тяло трябва да си го набавя от външен източник – с храната или от хранителни добавки.

Триптофанът е от изключително важно значение за нормалния растеж на бебетата. Освен това, той се използва от тялото и за производството на протеини и за поддържането на мускулната маса.

Той играе изключително важна роля в синтеза на важни ензими и невротрансмитери. Триптофанът често се свързва със съня, защото е от ключово значение за хормони като мелатонин и серотонин, които регулират вътрешния часовник.

Как да си набавим триптофан при растителна диета

Макар триптофанът да се среща преди всичко в храни от животински произход, каквито са например прясното мляко и други млечни продукти, все пак има и не малко изключения от това правило.

По тази причина, би могло да се каже, че вегетарианците и веганите също могат да си го набавят с храната, при това доста лесно, стига да включват някои определени храни към своето меню.

Сред основните източници на триптофан от растителен произход спадат листните зеленчуци (спанак, маруля), слънчогледови семки, тиквени семки, фъстъци, сусам, кедрови ядки, овесени ядки, соя, гъби, броколи, грах и други.

Като цяло, специалистите дават един много лесен съвет, с който човек може да бъде спокоен, че приема достатъчно количество триптофан с диетата си, а той е именно да се консумират повече семена и ядки.

Разбира се, консумацията на ядки и семена може да се приложи и важи единствено в случай, в които човекът е сигурен, че няма някаква непоносимост към тези храни или пък алергия.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  10 най-добри храни за здраво сърцето

Хранителни добавки – какво трябва да знаем за тях

Ако не сте сигурни дали приемате достатъчно триптофан с храната, можете да помислите и за хранителни добавки (ако се интересувате от това, можете да разгледате на Workout.bg).

Най-важното е да сте сигурни, че не се лишавате от тази аминокиселина, тъй като това може да доведе до смущения на съня, безпокойство и нервност.

В търговската мрежа се предлагат голямо разнообразие от хранителни добавки, сред които много видове са на растителна основа, което ги прави напълно подходящи за хора, придържащи се към растителен начин на хранене.

Мощната SEO директория за статии