Как да изберем плот за вграждане: подробно ръководство

Дом и семейство

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да вземете решение за вида на котлона, който ще бъде в кухнята.

Може да бъде:

 • На газ;
 • Електрически;
 • Индукционни.

Газов котлон

Газовият модел е икономичен вариант, тъй като котлонът е по-евтин, а цената на газта е по-ниска от електроенергията. На газова печка скоростта на готвене е по-бърза, отколкото на електрическа. Други предимства на газовия котлон:

 • Бърз старт и край на отоплението;
 • Независимост от електричество;
 • Лесен за почистване благодарение на подвижната решетка.

Но имайте предвид, че такъв вграден плот включва риск от изтичане на газ, както и ограничения за монтаж. Например, според изискванията за пожарна безопасност, газова печка или панел не могат да бъдат поставени в студио или в кухня, комбинирана със съседна стая. Задължително условие е на прага на кухнята да има врата.

Как правилно да използвате газов котлон

 • Важно е да изберете правилния размер на съдовете – пламъкът не трябва да докосва стените;
 • Не можете да поставите празен съд или тиган върху горелката, дъното му бързо се деформира от открит огън;
 • Не използвайте готварски съдове с неравно дъно. Има риск да се преобърне и да изгаси огъня, а стаята да се напълни с газ, ако не забележите веднага какво се е случило;
 • Тиганът трябва да бъде монтиран строго в центъра на горелката, за да се избегне преобръщане и деформация;
 • Не сваляйте решетката и не поставяйте тенджерата и тигана директно върху котлона – това е опасно и може да наруши процеса на горене;
 • Важно е да се следи равномерността на пламъка. Ако е счупен, е необходимо бързо да коригирате позицията на капака на горелката;
 • Теглото на съдовете не трябва да е твърде голямо, в противен случай може да се деформира не само решетката, но и плота.

Също така трябва да спазвате правилата за безопасност: инсталирайте сензор за контрол на стабилността на газа, който открива внезапното му затихване и автоматично спира захранването. И за по-лесно използване при закупуване, струва си да оборудвате панела с електрическо запалване.

Електрически котлон

Първият критерий при въпроса как да изберем електрически котлон е видът на нагревателния елемент. В съвременните модели са налични три опции:

 • Спирала – евтина и неефективна поради времето за нагряване – скоростта на нагряване е до 12 секунди;
 • Лентови горелки hi-light – работят два пъти по-бързо от предишната версия, скорост на нагряване до 6 секунди;
 • Халоген – осигуряват равномерно и възможно най-бързо нагряване на горелките за няколко секунди. По този параметър те могат да се конкурират с газови и индукционни повърхности, но съществува риск от прегряване при продължително готвене.

Електрическият котлон се монтира лесно – може да се постави над фурната или отделно от нея, което дава повече поле за експериментиране в интериора. В същото време зависимите модели са по-евтини, но в този случай копчетата за управление са неподвижни и са разположени на панела на електрическата фурна, което не винаги е удобно.

Когато избирате модел, трябва да имате предвид вида на регулаторите

 • Стандартно – превключвателите са над повърхността, но поради изпаряване на течности, пръски масло, те се замърсяват много бързо, което изисква често почистване;
 • Вдлъбнат (въртящ се) – панелът започва да функционира при завъртане на копчето;
 • Докосване – благодарение на иконата панелът реагира дори на леко докосване;
 • Дистанционно – най-скъпият тип панели, предполага наличието на дистанционно управление.

Контролите могат да бъдат разположени пред основния панел или отстрани на него. Вторият вариант е по-удобен, тъй като елиминира риска от случайно натискане на лоста или сензора, което означава включване на печката.

Кой съд е подходящ за електрически котлон

За правилното използване на плочата трябва да се вземат предвид следните нюанси:

 • Дъното на готварския съд трябва да е равно, за да се осигури максимален контакт с нагревателния елемент;
 • Важно е да изберете диаметъра на тенджерата или тигана според размера на котлона за равномерно нагряване и правилно готвене.

Върху електрическото табло не трябва да се използва стъклена посуда поради ниската й топлопроводимост – тя ще се нагрява дълго време и ще консумира голямо количество електроенергия.

Индукционен котлон

При такива модели принципът на работа е следният – индукционната намотка образува магнитно поле, което активира атомите на желязото, поради което съдовете и съдържанието се нагряват. Оказва се, че ролята на нагревателния елемент играе от самия тиган или тенджера. Ако извадите съдовете от котлона, нагряването спира и след като се върне, се възобновява на мощността, зададена по-рано. Теоретично е възможно индукционният котлон да се активира, ако лъжица или друг предмет падне върху горелката. Но не се притеснявайте – нагревателната зона на печката е ограничена, което означава, че този риск е минимален.

Характеристики на индукционния плот:

 • Максимална енергийна ефективност – най-ниската консумация на електроенергия от всички видове котлони;
 • Устойчивост на механични и химични влияния, което осигурява дълъг експлоатационен живот;
 • Лесно използване – храната, която е попаднала върху котлона, не изгаря толкова бързо, колкото на газ или електричество, така че се отстранява лесно и без последствия;
 • Естетичен външен вид – индукционният плот изглежда стилно и се вписва във всеки кухненски интериор.

Преди да изберете индукционен плот за вграждане, трябва да имате предвид, че той е най-взискателен към съдовете, които се използват на него. Нагревателният елемент ще работи само ако върху него поставите тиган или тенджера с феромагнитно дъно – това е обозначено със специален стикер. Също така имайте предвид, че неръждаемата стомана 18/8 и 20/8 не е магнитна, което означава, че съдовете трябва да имат допълнителен магнитен вътрешен слой.

Важни характеристики на плотовете за вграждане

За да решите кой плот е по-добре да изберете, трябва да проучите не само неговия тип, но и други характеристики, които влияят върху лекотата на използване.

Размери

При избора е важно да прецените дали имате нужда от вграден или независим котлон. Това определя необходимостта от инсталиране на фурната под печката и ограничаване на избора на място за инсталиране. 

Освен това си струва да запомните, че ако фурната, която се доставя с комплекта, се повреди, повърхността не може да се използва до отстраняване на неизправностите. А независимите модели имат собствена система за управление, която не е свързана с други домакински уреди. Почти всички модерни модели са подходящи за вграждане в стандартни плотове с дълбочина 60 см. Но ширината зависи от броя на горелките. Стандартната цифра тук също е 60 см, но тези, които не планират много и често готвят, могат да спестят място наполовина. 

И ако, напротив, имате голямо семейство и обичате да готвите, трябва да обърнете внимание на панели с ширина 70–90 см. На този етап е важно да вземете предвид размера на аспиратора – ако повърхността е по-голяма от стандартните 60 см, тогава аспираторът трябва да съответства на него за правилна работа.

Материал на корпуса

Този индикатор влияе върху лекотата на използване и поддръжка. В съвременните модели се използват следните повърхностни материали:

 • Емайлът е най-бюджетният вариант, който може да бъде представен в различни цветове. Но имайте предвид, че той изисква особено внимателна грижа, тъй като лесно се надрасква и върху него се появяват чипове;
 • Неръждаемата стомана е по-издръжлива опция, която не е толкова чувствителна към външни влияния. Но пръстовите отпечатъци лесно се появяват на повърхността и дори незначителните замърсявания са ясно видими;
 • Стъклокерамика – изглежда естетично, има сензорно управление и е с удължен експлоатационен живот. В същото време стъклокерамичната плоча е по-скъпа от емайлираната или стоманената, освен това се страхува от силни удари и може да се спука, ако падне тежък предмет. Ремонтът на такава повърхност ще бъде доста скъп. Друг недостатък е сложността на грижите. Всяка разлята течност изгаря моментално и се отстранява много трудно. Но, от друга страна, този материал може да издържи на почистване с абразиви, скрепери и дори агресивни почистващи препарати;
 • Закаленото стъкло е най-издръжливият, но и най-скъпият материал. Повърхностите, изработени от такъв материал, са по-устойчиви на механични повреди, безопасни за употреба и лесни за поддръжка. Недостатъците включват само по-висока цена в сравнение с други материали, както и ограничен избор на модели.

Брой и форма на горелките

Този параметър зависи пряко от:

 • Мястото, което сте готови да заемете под котлона;
 • Интензивност на употреба;
 • Броят на хората в семейството.

Стандартно – 4 горелки, които изискват 60 см ширина на работната повърхност. Но ако печката е закупена за 1-2 души, които готвят рядко и малко, можете да минете с 2-3 горелки. Това важи и за малка кухня, където няма място за печка с увеличена площ. И ако говорим за голямо семейство, където се готви много и често, трябва да обърнете внимание на панели с увеличена площ и 5-6 горелки. 

Също така си струва да се вземе предвид формата на горелките. Те обикновено са кръгли, но електрическите табла могат да имат овална площ. Удобно е да поставите продълговати съдове върху него, например печене. 

Има модели със специална Уок горелка, на която можете да поставите съдове със съответното име. Представлява дълбок сплеснат котел с конусовидно дъно. Предназначен за азиатските страни, но популярен в целия свят. При избора трябва да се има предвид, че нестандартните панели са по-скъпи. Следователно, ако искате да промените броя на горелките нагоре или надолу, трябва да сте готови да увеличите разходите.

Външен вид

Преди да купите плот, трябва да вземете решение не само за размера, но и за дизайна. Съвременните технологии предлагат различни цветови решения и дори възможност за рисуване на шарки върху повърхността. 

Всичко това дава възможност да се изберат плотове за вграждане, които са най-подходящи за интериора на кухнята и отчитат всички индивидуални предпочитания на собственика. Например, електрическият панел може да има метална рамка или скосени ръбове. Първият вариант е по-труден за грижи – мръсотията и мазнините се запушват в пукнатините, а трохите трудно се отърсват. В същото време рамката предотвратява капенето на течност върху пода или плота. 

Най-често срещаните цветове на плотовете са бяло и черно. Бежовото се използва по-рядко, въпреки че е най-практично, замърсяването е по-малко забележимо върху него. Също така, когато избирате, е важно да вземете предвид не само размерите, но и цвета на останалата част от оборудването, така че целият интериор да изглежда органичен.

Видове управление

Плотът може да бъде оборудван с въртящи се бутони за механично или бутони за електронно управление. Възможен е и сензорен тип управление, когато няма отделни бутони, вместо тях има цифрови панели или LED индикатори. Има и модели, при които няма нужда от физическо въздействие – нагряването се управлява с движения на дланта без докосване.

Таймер

Позволява ви да зададете времето за включване и изключване за всяка зона за готвене. Важна функция за заети хора и семейства с малки деца, когато има риск да забравите, че на котлона има тенджера със супа. За допълнително удобство е полезен звуков сигнал, който известява края на оборудването.

Мощната SEO директория за статии