Какво представлява уеб дизайнът?

Накратко, уеб дизайнът означава планиране, създаване и актуализиране на уеб сайтове. Дизайнът на уебсайта включва и информационна архитектура, структура на уеб сайта, потребителски интерфейс, ергономичност на навигацията, оформление на сайта, цветове, контрасти, шрифтове и изображения (фотография), както и дизайн на икони.

Всички тези елементи се съчетават и формират уебсайтовете. Често значението на “дизайна” се възприема единствено като визуален аспект. В действителност, дизайнът на уебсайтове включва повече абстрактни елементи, като използваемост, ергономичност, оформление, потребителски навици, навигационна логика и други неща, които опростяват използването им и помагат за бързото намиране на информация.

Понякога техническата страна на уеб дизайна се подчертава в самото определение за дизайн. Разбира се, модерната уеб страница включва скриптове от сървъра, като php, asp и cgi, визуалната страна на уебсайтовете е дефинирана с html и css, опитът на потребителите е подобрен с динамични javascript и ajax. Когато говорим с хора, които нямат добри технически познания, вместо да говорим за технически подробности, ние се концентрираме върху функционалностите, например до каква степен е възможно да се актуализира уебсайт чрез система за управление на съдържанието и кои функции са видими за потребителите.

В класически план уеб дизайнът описва визуалния облик на уебсайта. Традиционният подход включва контраст, оцветяване, баланс, акцент, ритъм, стил на графичните елементи (линии, форми, текстура, цвят и посока), използване на икони, текстури на фона и общата атмосфера на цялостния дизайн на уебсайта.

Всички тези елементи се комбинират с основните принципи на дизайна, за да се създаде великолепен резултат, който отговаря на целите, зададени за уебсайта.

Как да научите за дизайна на уебсайтовете?

Ако искате да научите повече за модерните техники за оформление на  уебсайтове, добрите практики на уебсайтове и стандартите за уеб дизайн – всичко това в прост и разбираем формат, може би най-добре е да започнете от наръчника „Изучаване на уеб дизайн“, който предлага прости дизайнерски упражнения и изгражда Вашите умения стъпка по стъпка.

Мощната SEO директория за статии