Какво представлява уеб дизайнът?

Накратко, уеб дизайнът означава планиране, създаване и актуализиране на уеб сайтове. Дизайнът на уебсайта включва и информационна архитектура, структура на уеб сайта, потребителски интерфейс, ергономичност на навигацията, оформление на сайта, цветове, контрасти, шрифтове и изображения (фотография), както и дизайн на икони.

Всички тези елементи се съчетават и формират уебсайтовете. Често значението на “дизайна” се възприема единствено като визуален аспект. В действителност, дизайнът на уебсайтове включва повече абстрактни елементи, като използваемост, ергономичност, оформление, потребителски навици, навигационна логика и други неща, които опростяват използването им и помагат за бързото намиране на информация.

Понякога техническата страна на уеб дизайна се подчертава в самото определение за дизайн. Разбира се, модерната уеб страница включва скриптове от сървъра, като php, asp и cgi, визуалната страна на уебсайтовете е дефинирана с html и css, опитът на потребителите е подобрен с динамични javascript и ajax. Когато говорим с хора, които нямат добри технически познания, вместо да говорим за технически подробности, ние се концентрираме върху функционалностите, например до каква степен е възможно да се актуализира уебсайт чрез система за управление на съдържанието и кои функции са видими за потребителите.

В класически план уеб дизайнът описва визуалния облик на уебсайта. Традиционният подход включва контраст, оцветяване, баланс, акцент, ритъм, стил на графичните елементи (линии, форми, текстура, цвят и посока), използване на икони, текстури на фона и общата атмосфера на цялостния дизайн на уебсайта.

Всички тези елементи се комбинират с основните принципи на дизайна, за да се създаде великолепен резултат, който отговаря на целите, зададени за уебсайта.

Как да научите за дизайна на уебсайтовете?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо се нуждаете от SEO придвижването на уебсайта

Ако искате да научите повече за модерните техники за оформление на  уебсайтове, добрите практики на уебсайтове и стандартите за уеб дизайн – всичко това в прост и разбираем формат, може би най-добре е да започнете от наръчника „Изучаване на уеб дизайн“, който предлага прости дизайнерски упражнения и изгражда Вашите умения стъпка по стъпка.

Мощната SEO директория за статии