Защо Apple държат такива цени за iPhone

Business

Как компанията Apple може да поддържа такива цени за iPhone, след като останалите марки смартфони се опитват да се справят с нарастващата инфлация и едновременно с това остават доста по-евтини? Инфлацията в почти всички държави се покачва стремглаво като достига своя връх на цените както за храни, така и за гориво и по всичко личи, че това няма да спре скоро. Но пък смартфоните може да са изключение от случващото се по света.

Apple, например, пускайки последните модели на iPhone и всички останали свои продукти са категорични, че няма да вдигнат цените на продуктите си, въпреки промяната в цените на суровините. И все пак, един iPhone нов модел може без проблем да ви разори, така че винаги можете да намерите много евтини телефони iPhone втора употреба без проблем. Това е странно за всички ни, защото компаниите вдигат цените си с ръста на инфлацията поне с цел покриване на разходите за производство.

Защо цените на iPhone са стопирани?

Това определено е един вид сложна икономическа задача. Какви ли са разумните причини цените на смартфоните да падат за потребителите – техническия отговор засяга всеки един модел, като например iPhone XS. Спадът от миналата година на цените на смартфоните е видим и се случва всеки месец като от началото на 2020-та година са паднали с почти 40%. През изминалата година и цените на телевизорите са намалели с почти 20%.

За повечето стоки на пазара това не е никакъв проблем, тъй като качеството им не се мени рязко за малък период. Но за iPhone XS, който ползвате днес, цената е почти същата както е била преди една година. Смартфоните и другите технологични продукти са много различни във всяко едно отношение. Качеството на смартфоните се подобрява значително със всеки изминал ден благодарение на иновациите от iPhone и Samsung Galaxy, които се случват регулярно и са много чакани.

Като потребител на iPhone XS например вие винаги оценявате телефона си спрямо вашата удовлетвореност и именно така решавате дали искате да дадете повече пари за  по-нов модел или да си купите добър евтин телефон втора ръка.

Как Apple запазва цените на iPhone без промяна

Как всъщност Apple успява да не променя цените на айфоните, след като качеството им драстично се е подобрило, а и неизбежно разходите са се увеличили. Всъщност основния проблем при производството на всички смартфони са липсата на компютърните чипове. Продуктът, който е най-тясно свързан и зависим от компютърни чипове са смартфоните на всички марки. Недостигът води до забавяне на производството дори и на различни автомобили. Цените на чиповете поради голямото търсене много вероятно ще нараснат с поне 20% тази година.

Но точно в този момент Apple пуска изненадващо най-новите си модели след iPhone XS на цени като последните модели. Задържането на цените константа във време на инфлация означава, че iPhone стават относително по-евтини. В крайна сметка предвид колосалните печалби от iPhone, Apple определено може да си позволи увеличените разходи за чипове и други части.

Така или иначе може би това са и сред основните причини iPhone да държат толкова голям пазарен дял и да си остават един от най-търсените, желани и купувани смартфони в света. Все пак е добре, че докато цените на всичко, което си купуваме растат, поне iPhone XS ще става по-готин с времето и няма да му се вдига цената.

Мощната SEO директория за статии