Видове хигрометри

Education

Хигрометрите се предлагат в няколко варианта, но всеки е ефективен при засичане и показване на влажността в дадена среда. Докато най-популярните хигрометри днес са електрически или механични хигрометри и психрометри с точка на оросяване си струва да се запознаете, за да оцените науката зад тези инструменти. Имайте предвид, че много влагомери също показват температурата, което може да бъде особено полезно в местата за съхранение на храни или винарските изби.

 Електрически.  Електрическите хигрометри са най-широко използваните хигрометри, които се предлагат днес и най-високо технологичните. Тези устройства измерват промените в електрическото съпротивление – в полупроводник или сензор причинени от съдържанието на влага във въздуха. С промяната на съдържанието на влага съпротивлението се увеличава или намалява, което хигрометърът показва цифрово. Днес повечето електрически влагомери използват батерии за захранване. Няколко модела имат Bluetooth връзка, която ви позволява да проверявате показанията на хигрометъра от удобството на вашия смартфон.

 Механични влагомери. Ако някога сте били на детски научен панаир, вероятно сте виждали механичен хигрометър. Този научно-популярен проект използва промените в органичните материали, причинени от съдържанието на влага, за да покаже нивата на влажност. В най-простата си форма механичните хигрометри използват органични материали като волски черва или човешка коса, за да контролират иглата, която сочи към скалата на влажността. Когато съдържанието на влага във въздуха се повиши, органичният материал абсорбира влагата, свивайки се и ставайки по-тежък, което от своя страна повдига иглата. Когато въздухът изсъхне, материалът става по-лек и се разтяга малко, което позволява на иглата да падне.

 Хигрометри с точка на оросяване. Хигрометрите на точката на оросяване имат полирани метални огледала, върху които се кондензира влагата. Като отбелязват температурата на въздуха, при която водата започва да се кондензира върху огледалото. Тези устройства изискват изключително постоянни условия, включително постоянно атмосферно налягане и постоянно съдържание на пари, за да осигурят точни показания. Хигрометрите с точка на оросяване са много стара школа технология, като първата е изобретена през 1751. Те ​​вече не се използват много, ако изобщо се използват, но съвременните влагомери дължат много на това ранно устройство.       

Мощната SEO директория за статии