Вземете предпазни мерки преди да отидете да теглите пари от банкомата

Business

Напоследък се наблюдава нов вид измама на банкомати: хора мамят потребителите, като им казват, че машините не могат да разчетат магнитната лента на картата, от която искат да изтеглят пари, и “любезно” им предлагат да почистят пластмасата, като ги уверяват, че това е единственият начин за извършване на операцията, но с бързи движения сменят пластиката и вземат картата на потребителя.

Притежавайки картата, престъпниците правят покупки в близките магазини, преди да бъдат докладвани и блокирани, като се опитват да се възползват от факта, че много хора разполагат с повече пари от обикновено в резултат на коледни бонуси и други помощи, изплащани особено по време на празниците. Обикновено потребителят не осъзнава веднага, че картата в ръката му не е негова.

Тази практика е в допълнение към многото други начини, които престъпниците използват, за да се сдобият с ценна информация от вашите карти, и които трябва да имаме предвид: опити за откриване на ПИН кода при въвеждането му в банкомата чрез скрити камери, или възползвайки се от факта, че потребителят не покрива клавиатурата при въвеждането му, използване на разсейващи елементи като плакати или съобщения, поставени в банкоматите, за да се предотврати забелязването на модификацията на устройствата, или добавяне на елементи, които задържат картата на клиента.

Банкомати

За какво трябва да внимавате когато използвате банкомат

– Опитайте се да не използвате банкомати, които се намират на слабо осветени, претъпкани или изолирани места, особено през нощта.

– Избягвайте да ги използвате, ако забележите присъствието на подозрителни лица около или в кабината.

– За предпочитане е да отидете до банкомата с картата в ръка, за да избегнете времето и разсейването при изваждането ѝ и извършването на трансакцията, тъй като това крие по-голям риск.

– Винаги е препоръчително да проверявате външния вид на банкомата, за да откриете евентуални промени или насложени части, които обикновено не сте виждали при други.

– Бъдете внимателни към банкомати с табели или съобщения, тъй като институциите никога не искат поверителна информация чрез тези табели.

– Никога не приемайте помощ от никого, ако банкоматът е повреден прекратете операцията, преди да изтеглите пари.

– Не позволявайте на никого да отвлича вниманието ви, докато извършвате транзакциите си.

Като редовен потребител на банкомати е важно, ако откриете нередност в някое от устройствата, да съобщите за това на банката си, за да може тя да предприеме съответните действия.

Мощната SEO директория за статии